Заради пешеходния мост: Махат масите на Неделен пазар от 6 януари

Масите, които ще освободят място за пешеходния мост, ще се махат между 6 и 10 януари 2014 година

Между 6 и 10 януари 2014 година ще започне работата по изграждането на пешеходния мост, който ще се намира на територията на Неделен пазар в Димитровград. Тогава трябва да бъде освободен терена от 12-те маси, съобщи кметът на Димитровград Иво Димов.

Днес той участва в среща между представителите на Нацеионална компания "Железопътна инфраструктура"/НКЖИ/ и фирма "Терна", която отговаря за строителството на високоскоростната отсечка до Свиленград. Търговците ще могат да работят на тържището по празничните дни около Коледа и Нова година, добави градоначалникът.

По думите му, освен тези 12 маси, вероятно ще бъдат премахнати още 2 или 3 най-много.

"Всичко обаче трябва да бъде много прецизно и точно изпълнено, защото се касае за мащабен и важен за града проект", заяви кметът. Той уточни, че договорката с фирмата - изпълнител и НКЖИ е условна и зависи от метеорологичните условия тази зима и техниката.

На срещата е станало ясно още, че в началото на декември в Димитровград ще пристигнат машините, които ще поставят пилоните - 6 на брой на пешеходните мостове. Както писахме, пасарелките ще са две. Освен до Неделен пазар, такава ще има и до магазин "Лидл".

При строежа на Неделен пазар, техниката няма да работи от страната на масите, поясни кметът. Пасарелките трябва да бъдат готови до февруари-март догодина, като ще се строят паралелно и двете.

Ясно е също така, че с помощта на огромен кран пешеходните мостове ще бъдат поставени върху пилоните. Едва след като това стане ще бъде съборен и надлезът на бул."Трети март".

Иво Димов информира, че вместо през пролетта, това ще стане вероятно май или юни месец 2014 г, за да има достатъчно време за приключване на строителните дейности по пешеходните мостове.

До Нова година обаче ще бъде окончателно премахната бензиностанцията на "Петрол" на бул."Благоев" и ще започне изграждането на северната част на новия надлез. По предварителни разчети на строителите, градежа на новия надлез трябва да приключи до 4 месеца.

На днешната среща е станало дума и на направата на временен ЖП прелез в района на гарата в Димитровград. Такъв обаче няма да бъде издигнат, защото не е е възможно работата на самата гара да бъде преустановена напълно.

Иво Димов посочи, че близо 1 000 000 лв. ще трябва да дофинансира Общината по проекта за ЖП надлеза на бул. "Трети март". Останалата сума, за която се заговори миналата пролет, ще поеме НКЖИ. С въпросния милион ще трябва да бъде направен асансьор за инвалиди, озеленяване и допълнително благоустрояване в района на надлеза.

Гарата няма да бъде затваряна заради ремонтите, обяви кметът Иво Димов
Надлезът на бул."Трети март" ще бъде съборен през май или юни догодина
До Нова година трябва да бъде освободен тенера на бензиностанцията на "Петрол" на бул."Благоев"
12 маси от този сектор на Неделен пазар трябва да бъдат премахнати след Нова година
Според плановете, входа за пешеходния мост ще е от тук
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини