Продадоха розов диамант за 83 милиона долара

Прочутият диамант „Розова звезда” счупи всички рекорди по скъпотия, като бе продаден на аукцион в Женева за феноменалните 83 милиона долара, съобщи ВВС. Скъпоценният камък е дълъг 2,69 сантиметра и е широк само 2,06 сантиметра. Досега е бил поставен на пръстен.

Новият собственик на розовото чудо е прочутият шлифовчик на диаманти от Ню Йорк Айзък Волф. След като го прибра в джоба на сакото си, той веднага преименува камъка на „Розова мечта”.

Наддаването надмина с 46,2 милиона долара цената на предишния голям розов диамант. Той бе изтъргуван на търг преди 3 години и бе два пъти по-лек от „Розова мечта”.

В цената от 83 милиона долара влиза и комисионната на къща „Сотбис”. Чистата сума, за която камъкът бе продаден е 68 милиона швейцарски франка или 74 милиона долара.

„Дами и господа! Тази цена е абсолютен световен рекорд за диамант за всички времена. И вие сте свидетели на всичко това!”, обяви ръководителят на търга Дейвид Бенет.

„Сотбис” обяви, че „Розова мечта” е открит през 1999 година в страна от Южна Африка от компанията „Де Беерс”. Не се казва коя точно е страната.

В груб вид тежал 132,5 карата. Две години го рязали и шлифовали. Когато бил завършен диамантът тежал 59,6 карата.

Източник: http://www.snews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини