Новият хиперзвуков шпионски самолет - SR-72, наследникът на Blackbird

Нов хиперзвуков шпионски самолет, способен да лети шест пъти по-бързо от скоростта на звука, е проектиран от Lockheed Martin Corp, съобщава Livescience.

Самолетът, познат като SR-72, е нова версия на SR-71 Blackbird, който е развиван през 60-те години на XX век. Новият шпионски самолет ще може да лети два пъти по-бързо от Blackbird и три пъти по-бързо от сегашните бойни самолети, достигайки 6 Мах или повече от 5 600 километра.

Безпилотният самолет ще може да лети до всяка локация в рамките на час, което е чиста революция във военната област, заяви програмният мениджър Брад Лелънд.

Хиперзвукът е новият стелт, изтъкна той пред Ройтерс.

Прототипът ще бъде създаден в рамките на 5-6 години за под 1 милиард долара. А самолетът може да влезе на въоръжение до 2030 година.

През 2011 година безпилотният HTV-2 glider достигна 20 Мах за около 3 минути преди да се разбие в Тихия океан. По време на полета техниката достигна температура от 1 930 градуса.

Предшественикът на SR-72, SR-71 Blackbird, може да ускорява до 3.3 Мах ( повече от 3 540 километра) и да достига височина от 24 400 метра. Той направи първия си полет през декември 1964 година.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини