Учени вещаят рязко влошаване на условията за живот на Земята

Американски журналисти са се добрали до неоповестен доклад на група международни експерти и учени за изменението на климата на Земята и последствията, съобщи ИТАР-ТАСС. Журналистите са публикували части от доклада в мрежата.

Според него през следващите 10 години ще настъпи рязко изменение на климатичните условия на нашата планета. Това ще доведе до рязко влошаване на условията за живот за хората. В отделни региони с месеци ще преобладава температура на въздуха над нормите. Тя, в съчетание с повишената влажност, могат потенциално да застрашат човек, при излизане от дома му. Прогнозите са, че климатът все повече ще пречи на обичайната и рутинна човешка дейност.

Очаква се ръст на жертвите от наводнения, горски пожари, епидемии и глад. Най-бедните страни няма да могат сами да се справят с разрушителните последствия от глобалното затопляне. Сушата ще се появи в още региони и ще намали териториите, годни за обитаване от хората. Това би могло доведе до военни конфликти и битки за тези региони. Подобно развитие в световен мащаб ни очаква и заради намаляването на източниците на прясна вода.

Докладът вече е предоставен на правителствата на всички държави в света. Официалната му публикация е предвидена за март 2014 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини