Ръководството на СУ призова за спиране на окупацията (обзор, видео)

Aкaдемическият съвет на СУ принципно подкрепя недоволството на студентите, но ги призовава да прекратят окупацията си.

Това става ясно от декларацията на ръководството на СУ представена от ректора проф. Иван Илчев пред медии, студенти и граждани след днешното дълго заседание, започнало в 14 часа и продължило три часа.

Според АС окупацията е крайна форма на протест, като призивът е студентите да не бъдат използвани за политически цели. Позицията на съвета бе посрещната нееднозначно, като се чуха освирквания, докато проф. Илчев представяше декларацията. Стана ясно, че учебната година в СУ ще бъде удължена с толкова, колкото продължи окупацията.

Иначе, днес в двора на СУ „вреше и кипеше", като се редуваха изяви както на студентите, окупирали Ректората, така и на противници на окупацията.

Организаторите на окупацията са изготвили списък на всички служители в СУ и ги допускаха до работните им места срещу лична карта.

В сградата свободно влизат и студенти от всички университети чрез показване на студентска книжка или друг студентски документ.

Пропусквателният режим става само от един вход, като десетки граждани още от сутринта носеха торби с хранителни продукти, които подават през оградата, за да помогнат на студентите, които са се затворили в сградата на университета.

В знак на подкрепа в НАТФИЗ бе окупирана аулата, като по-късно обаче ръководството на академията се обяви срещу подобен род действия. Една от аулите на Великотърновския университет също бе затворена, както и в Нов български университет, където са блокирани няколко от залите в знак на подкрепа за СУ.

От пловдивския университет сигналите са противоречиви, като според някои студентите окупират една от залите и тръгват към София да координират действията си със СУ, но други информации опровергават това.

БALKANSKY заявяват пълната си подкрепа и солидарност с действията на българските студенти, окупирали Софийския университет, и посвещават това видео на всички, които не се страхуват да летят!

„До дни всички театри ще затворят, а актьорите ще отидат при студентите, солидарни с техния протест.“, заяви вчера председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, цитиран от OFFnews. Актьорът отиде при студентите в двора на Ректората на Софийския университет, за да изрази подкрепата си към тях. С него бе и Ивайло Захариев, който активно подкрепя протестите срещу кабинета „Орешарски“ още от първия им ден.

“Аз съм тук, за да им дам сигнал. До дни всички театри ще затворят. Всички актьори утре ще са тук, за да подкрепят студентите”, заяви Мутафчиев.

“Младежкият театър е с вас, Народният театър е с вас. Вие сте двигателят”, окуражи Мутафчиев събралите се в двора на Ректората младежи. Събота вечер, след спектакъла „Нордост“ в Младежкия театър „Николай Бинев“ беше прочетена декларация в знак на солидарност със студентите от СУ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини