Турция ще продължи да преговаря с Китай за дългобойни ракети

Миналия месец Анкара обяви, че преговаря с Китайската корпорация за прецизна техника да закупи противоракетна система с далечен обхват. Действието разгневи доста страни, в частност САЩ.

Турция е отворена за нови оферти, ако спорните преговори, които води с Китай за покупката на ракети с голям обсег, не дадат резултат. Това заяви министърът на външните работи Ахмет Давутоглу, информира БГНЕС.

Сделка още няма. Ако американските и европейските компании ни направят по-интересни предложения, ще продължим да преговаряме с тях, каза министърът, цитиран от турски вестници.

Давутоглу обясни, че за неговата страна задължително условие е съвместното производство на ракетите. На въпрос какво ще е становището на Анкара, ако другите конкуриращи се компании за този проект направят нови оферти, той отговори:

"Естествено, ще ги вземем под внимание. Ако ни бъдат представени предложения, които ни харесват повече, компетентните органи ще ги преценят".

Миналия месец турските власти обявиха началото на преговори с Чайна Присижън Машинъри Импорт-Експорт Корпорейшън (CPMIEC) за покупката на ракети земя-въздух Хундзъ – контракт, оценен на 4 милиарда долара.
Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини