Орешарски поиска преразглеждане на решението за земята

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци ще бъде преразгледано. БСП готви законопроект за продажбата на българска земя на чужденци.

Орешарски не се ангажира със срок, нито посочи процедурата, по която ще стане преразглеждането на мораториума.

"Ще намерим начин да преразгледаме това решение, това е едно лошо решение, което според мен е плод на политическа емоция, а не на рационален подход", обясни той при пристигането си на работния обяд на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Брюксел.

Премиерът коментира също, че това "емоционално" решение на българския парламент не е работещо и обясни, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

Той призова, ако някой иска да отворим договора, да го каже ясно и да каже кой поема отговорността за това.

По думите му всяка една страна в Европа има своите загрижености и тревоги.

"Например, някои ще поставят искането за ограничаване на правата на български граждани за достъп до пазара на труда, в Англия или в Холандия, или някъде другаде. Друга страна ще постави втори въпрос, трети въпрос. Къде приключваме?",
попита Орешарски.


Лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев заяви, че следващата седмица левицата ще предложи проектозакон, свързан с продажбата на българска земя на граждани от ЕС.

Проектът на левицата ще цели да въведе условия за покупката на земя. 

Едно от тях е изискване за уседналост в България в срок от пет години за граждани на ЕС, за да станат собственици на българска земя.

Станишев определи удължаването на мораториума като по-скоро емоционално гласуване, отколкото рационално търсене на решение на въпрос, който засяга и вълнува българските граждани.

Той припомни, че според Конституцията граждани от държави извън ЕС не могат да купуват българска земя.

"Повечето хора се вълнуват от купуването на земя от неевропейски граждани, а не от германци и холандци", поясни соцлидерът.

В. "24 часа" писа вече, че Станишев бил бесен на парламентарната си група, която позволи на "Атака" и ГЕРБ да прокарат решението за удължаване на мораториума - "за" гласуваха 89 от ГЕРБ, 59 от БСП, плюс 23 на "Атака".

"Какво да кажа в Брюксел? Как така се приема решение, което противоречи на договора с ЕС?!", попитал Станишев на сбирка на "Позитано" 20 късно във вторник.

По-рано днес вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че решението за удължаване на мораториума няма никаква правна стойност.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини