Караянчева:Продажбата на земя на чужденци застрашава националния суверенитет

Цвета Караянчева

Удължаването на забраната чужденци да купуват земеделска земя категорично не търпи отлагане. Защото мораториумът засяга не само поминъка на българските фермери и достъпа им до европейските пазари. Той касае териториалната ни цялост, защитата на националната сигурност и чувството ни за национална  принадлежност.  Земя не се дава даром, независимо дали става дума за плодородна нива или за голи чукари. Въпросът е принципен. Затова не бива да се подминава с лека ръка, да се замита под килима или да се тълкува като популистки ход, за който Брюксел ще ни санкционира. Ако правителството действително милее за препитанието на българските земеделци и за запазването на националния суверенитет, досега трябваше да предприеме процедура за удължаване на мораториума, а не да се оправдава с липсата на време. Вместо да лети до Китай на срещи с партийни другари, премиерът Орешарски трябва да отстоява националните интереси в ЕС. Защото:  

  

1. Жизненият стандарт на българина е далеч под този на средния европеец. И ако му се отнеме земята, той ще загуби един от основните инструменти за повишаване на доходите си, още повече, че през последните години пазарът на земя показва устойчив ръст.  Земята ни е плодородна и освен за изхранване на населението, тя произвежда продукция за износ, която генерира национален доход.

 2. Българският производител може да се окаже пред дилемата: или да плаща рента  на чуждо лице за потребление в чужда държава или да намали обработваемите си площи.

3. Българската земеделска земя е ограничен ресурс. В този смисъл всяко покачване на доходите от нея покачва и цената й.  Навлизането на чужденци с много по-високи доходи от средните за България на този пазар, ще постави българските граждани в неравнопоставено положение.

4. През следващите десетилетия човечеството ще се задъхва от недостиг не на газ или петрол, а на храна и вода. А България разполага с високопродуктивни площи, които могат да я превърнат в лидер сред страните-производителки.

И накрая, най-важното:

По Конституция земята е основно национално богатство и се ползва от особената закрила на държавата и обществото. И ако обществото чрез различни граждански организации - на производители, природозащитници и т.н. упражнява такава закрила, то какво прави държавата в лицето на изпълнителната власт ?!

Цвета Караянчева,народен представител от ГЕРБ

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини