Кристалина Георгиева: Финансовата помощ за бежанците у нас е потвърдена

Европейската помощ е вече факт. Техническата помощ е вече в действие. Финансовата помощ по принцип е потвърдена. Материалната помощ по механизма на Гражданската защита е на път към България, каза в предаването "Неделя 150" еврокомисар Кристалина Георгиева.

Получихме молба за съдействие от българските власти на 16 октомври. Вече една от страните – членки е пратила своя принос - легла, завивки, за да могат хората,пристигащи в страната ни да получат веднага необходимото, каза еврокомисар Георгиева. Тя не се ангажира да каже колко точно ще бъде финансовата помощ за България, но със сигурност ще бъде значителна.

Работи се по това за 2014 – 2015 – 2016 година да се коригират нещата за България предвид обстановката в страната. По – големият проблем на комисията е как България ще усвои средствата за спешна помощ. Техническата помощ дойде по – бързо. Наистина е много важно как ще ползваме първите няколко милиона. Сесилия Малмстрьом и вътрешният министър на България работят за това да транслираме европейската солидарност в реална помощ за сирийците и за страната ни. През2013 г. България е получила 15 млн. евро от Европейската комисия за съдействие за охрана по границите, но очевидно тези средства не са били използвани по предназначение, подчерта Георгиева.

По темата за бежанците еврокомисар Кристалина Георгиева каза:

Притеснявам се, че се яхна темата за бежанците по вредящ начин за нашето общество. Някои медии и псевдопатриоти хвърлят такива невъобразими лъжи. Една от най – големите лъжи е, че имаме най – много бежанци в България. Да казваме на нашите хора: ние сме най – бедни, ама на нас ни ги натресоха, е да създаваме настроения. В нашата страна живеем заедно от векове християни и мюсюлмани. От тези сирийци, които идват, ще се намерят двама – трима, които ще се окажат с наклон за престъпление, но в огромното си мнозинство това са хора, които бягат от ужаса на войната, много е лошо да се политизира този проблем, каза Кристалина Георгиева.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини