Създадоха зеленчуково месо за вегетарианци

През последните години може да бъде отчетен интересен факт, свързан с консумацията на месо. Става дума за непрекъснатото увеличаване на броя на вегетарианците в световен мащаб. Причините за това са разнородни – хората се отказват от месото в името на животните, защото смятат, че така ще се радват на по-добро здраве, заради религиозни възгледи, поради стремеж към постигане на духовна извисеност или просто защото е модерно. Ако сте вегетарианец или познавате такъв, имаме интересна новина за вас.

Германски учени са създали хранителен продукт с вкус на месо, който обаче е базиран изцяло на растителна основа.

В случая не става дума за традиционните соеви заместители на месото, поясняват авторите на разработката. Те обаче все още не бързат да разкрият състава на необичайната храна.

Специалистите, които са от Фраунхоферския институт разказват, че създаденият от тях продукт не само напомня на вкус истинско месо, но и на външен вид изглежда почти по същия начин. Учените коментират, че храната е подходяща, освен за вегетарианци, и за хора, които страдат от алергии към протеини от животински произход. Благодарение на т.нар. „зеленчуково месо“, те ще могат да разнообразят своя порцион.

Продуктът, който съвсем скоро ще се появи по магазините, ще се продава на парчета, наподобяващи традиционните котлети.

Приготвянето му също ще става по традиционния начин – ще можем от него да правим супи, яхнии и други „месни“ ястия.

Най-важната особеност на зеленчуковото месо е това, че по своите хранителни характеристики то изобщо не се отличава от истинските месни продукти. Това означава, че чрез него вегетарианците ще получават онези хранителни вещества, които иначе трябва да набавят по алтернативен начин.

Учените уверяват, че месото за вегетарианци не съдържа вредни за организма компоненти и се произвежда при най-строги изисквания за екологична безопасност.

А също така е и доста вкусно. Затова вегетарианци, запретвайте ръкави в подготовка за нов вид апетитни веге-кулинарни приключения.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини