Турските депутатки вече ще ходят забрадени

Турция направи още една уверена крачка към ислямизма, като разреши на депутатките си да носят забрадки в парламента, съобщават анадолските медии.

Властващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) побърза да внесе поправки в правилника на парламента, за да могат депутатките да носят в Меджиса ходят прилежно забрадени според ислямските норми.

Премиерът Реджеп Ердоган е поискал допълненията да бъдат гласувани, за да бъде предотвратена евентуалната негативна реакция, ако след изборите догодина се появят забрадени народни представителки.

Преди месец Ердоган обяви пакет от „Мерки за демократизация”. Всички те водят Турция към страни като Саудитска Арабия и Пакистан, но не и към Европейския съюз. Едната от мерките бе да се отмени забраната за забрадките при държавните служителки. Изключение се правят за дамите в съдебната система, армията и полицията.

Сега се очаква някои парламентаристки да се върнат от поклонение в Саудитска Арабия на работното си място в Меджлиса, направо пеменени според новите ердоганови канони.

За въвеждането на новият правилник, който разрешава носенето на забрадки, ислямистите привеждат примера с депутатката Мерве Кавакчъ.

През 1999 година тя бе избрана за депутат в Меджлиса от листата на ислямистката Партия на добродетелта. Понеже искаше да депутатства забрадена, така и не положи клетва.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини