Джокович е първият финалист на Мастърса в Шанхай

6:2, 7:5 – световният номер две Новак Джокович победи в два сета французина Жо-Вилфред Цонга се класира за финала на Мастърса в Шанхай, където очаква победителя от мача Рафаел Надал – Хуан-Мартин Дел Потро, който започва в 15:00 часа днес.

Първият сет премина гръмотевично – Джокович започна със серия от 3:0 гейма, като проби Цонга на нула и в тези минути беше направо безгрешен от основна линия. Изпадналият в огромни затруднения французин обаче успя да се „закачи” в сета при 1:3 гейма пасив, като се възползва от лек спад в играта на сърбина и върна пробива след влудяващ бекхенд диагонал на линията, изпълнен с всичка сила – 2:3. Оттук насетне обаче световният номер две не даде повече и гейм на Цонга, като диктуваше изцяло събитията на корта, а статистиката беше красноречива – 13 печеливши удара за Ноле срещу 8 за Цонга, 4 непредизвикани грешки за Джокович срещу 14 за Цонга, а на сервис французинът спечели само 50% от разиграните точки на първи начален удар и само 21% на втори, докато при Джокович показателите бяха 62% на първи сервис и 67% на втори. Катастрофално беше представянето на Цонга и на мрежата – само 3 успешни излизания от 9 опита.

Вторият сет започна с доста по-стабилна игра от страна на Цонга, но нивото на Джокович също си остана все така високо. При 2:1 гейма за сърбина Цонга трябваше да спасява точка за пробив и се справи, след смела атака и точно драйв воле. При 3:2 гейма за Джокович, Цонга се отзова в ситуация 15:40, последва див удар от форхенд, който кацна на линията, лайнсменът викна аут, после главният съдия го поправи и даде точката на французина, макар че Джокович с право спореше, че е бил до топката и е можел да удари, ако не е  имало вик „аут”. При следващото разиграване обаче се стигна до бърза развръзка в полза на сърбина срещу излезлия на мрежата Цонга и пробивът стана факт – 4:2.

Драмата обаче предстоеше – в следващия гейм се стигна до 15:40, Цонга отигра слайс бекхенд, който беше даден за аут от лайнсмена по същия начин, както в предния гейм, но „Ястребовото око” показа, че топката е вътре. А в случая ясно се виждаше, че Джокович пак е до топката и ако няма отсъждане за аут, той щеше поне да я удари. Съдията обаче пак даде директна точка за Цонга и пробивът беше върнат – 4:3 за Джокович. Сърбинът побесня и се развика свирепо на съдията, но това не промени отсъждането.

При 5:4 Джокович стигна до 0:30 в сервиса на Цонга, но французинът спечели следващите четири точки след хубави комбинации в атака и мощен сервис. В този сет дотук Цонга вкарваше 70% първи начален удар, докато в първата част общо вкара само 46%.

6:5 – и първи мачбол за Новак Джокович, който навакса изоставане от 0:30 на сервис на Цонга. Французинът се спаси след рутинен форхенд при добър сервис. Джокович обаче не се отказа, захапа в гейма и след три равенства се стигна до втори мачбол. При него сърбинът намери добре ретура си, стъпи агресивно в разиграването, изтика назад Цонга и завърши с печеливш форхенд – 7:5 и победа в два сета, което прати Джокович на финал.

За сърбина това е втори финал в Китай през тази година, след като през миналата седмица спечели турнира от серията 500 в Пекин, побеждавайки в два сета Рафаел Надал на финала.

 
 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини