Технологията за Yaris Hybrid-R

Комбинация между серийна хибридна технология и технологията, внедрена в болида TS030 HYBRID.

Yaris Hybrid-R бе показан на Автомобилното изложение във Франкфурт. Концепцията комбинира новите технологии, използвани в компактния пълен хибрид Yaris Hybrid със състезателното, хибридно задвижване на Toyota, вдъхновено от TS030 HYBRID – болидът на Toyota, състезаващ се в Льо Ман и Световния шампионат за издръжливост на FIA.

Създаден върху платформата на 3-вратата версия на Yaris, Yaris Hybrid-R е оборудван с изключително високоефективен 1,6-литров бензинов двигател, комбиниран с два мощни електромотора, които осигуряват „интелигентно“ 4х4 задвижване.

Предните колела се задвижват от бензиновия 4-цилиндров турбо двигател с директно впръскване и 300 к.с., разработен от Toyota Motorsport GmbH (TMG) спрямо изискванията на Световната автомобилна фередация (FIA) за състезателни двигатели, готови да бъдат използвани в различни моторспорт дисциплини.

Всяко едно от задните колела се задвижва от електромотор, генериращ 60 к.с. – същият, който се използва в стандартния Yaris Hybrid. Общата системна мощност на автомобила е 420 к.с.

Двата електромотора работят и като генератори в режим на спиране и същевременно подпомагат бензиновия двигател при ускорение.

Точно както и в TS030 HYBRID, енергията, генериране при спиране, се складира в супер-кондензатор. При Yaris Hybrid-R той е разположен под задната седалка, на мястото на хибридната батерия в стандартния Yaris Hybrid. В сравнение с NiMh хибридна батерия, супер-кондензаторът притежава значително по-висока енергийна наситеност и много по-висока скорост на складиране и отдаване на енергията. Той е перфектното решение за нуждите на спортното шофиране на писта, което изисква кратки, но внезапни пикове на отдаване на мощността.

Трети електромор, генериращ допълнителни 60 к.с., е разположен между двигателя и 6-степенната секвеционална скоростна кутия, работи като генератор в два различни случая: в режим на спиране, за да зарежда супер-кондензатора и в режим на ускорение, за да подава допълнителна мощност към задните електромотори.

Последното ще се случи само когато мощността и въртящия момент от двигателя надхвърлят възможностите за сцепление с пътната настилка на предните колела. Генераторът играе ролята на модернизирана система за контрол на сцеплението като пренасочва въртящ момент към задните колела, за да увеличи ускорението и подобри управлението, вместо да лимитира мощността от двигателя към двигателя.

Режимът “Road” се характеризира с намаляване на максималната мощност на двигателя и редуцирано отдаване на електрическа енергия от супер-кондензатора, което допринася за оптимален разход на гориво и ниски вредни емисии. Супер-кондензаторът може да осигури енергията, която е натрупал за максимум 10 секунди, когато двата електромотора работят със системна мощност от 40 к.с.

Режимът „Track” извлича максимума от системната мощност чрез интелигентно управление на енергийните потоци от всички източници. 1.6-литровият двигател възпроизвежда 300 к.с. и 420 Нм въртящ момент, а задните електромотори подават максимална мощност от 120 к.с. за период от 5 секунди.

 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини