Какво издават любимите ни цветове

Всеки един цвят си има свои символ, тежест, внушение, емоционална натовареност или религиозни убеждения.Доказано е, че цветовете могат да въздействат на човек оптически, физически и емоционално.Физическото действие зависи от наситеността на цвета, качествата му, продължителността на наблюдение, особеностите на нервната система, възрастта и пола на човек.Червеният цвят възбужда нервната система, зачестява дишането и активизира работата на мускулите. Оранжевият цвят възбужда слуховия център. Всеки цвят предизвиква определени емоции в зависимост от оптическите си свойства.На асоциативно ниво човек възприема енергията на цвета, който е срещу него.Любимият цвят често показва от какъв точно тип енергия се нуждае човек, за да запази своето вътрешно равновесие.Цветът има два езика - съзнателен (език на енергията) и несъзнателен (език на символа), чрез която може да се манипулира.
Червеният цвят олицетворява енергията, активността и страстта. Той е любим цвят на волевите, смели и любознателни хора. Тези хора са много общителни, доброжелателни и искрени, но и лесно могат да избухнат.Розовият цвят олицетворява романтиката и нежността. Той е любимия цвят на хората, които търсят любовта. Често тези хора са сантиментални, лекомислени и незрели.Синият цвят е цветът на безкрайността и самовглъбяването. Синият цвят е предпочитан от хора, които търсят спокойствие. Тези хора са затворени, срамежливи и склонни на самоанализ.Зеленият цвят символизира стабилността и увереността. Той е избиран от хора, които се стремят към лидерство и авторитет. Тези хора са упорити, педантични и приветливи.Жълтият цвят символизира интелект, непринуденост и интуиция. Този цвят се избира от нестандартни, независими и оптимистични хора. Често те са много нетърпеливи и им липсва последователност.
Лилавият цвят събужда творчески и печални чувства. Обичат го хора, търсещи хармония. Тези хора са емоционални, деликатни и с богато въображение.
Белият цвят традиционно символизира невинност и чистота. Този цвят се харесва на хора, които се стремят към свобода. Тези хора умеят да избягват неприятностите, но са много скучни.Черният цвят е символ на тайнственото, загадъчното, дори зловещото. Този цвят се избира от хора, на които им липсва нещо. Тези хора са склонни към негативизъм, трудно споделят и са много потайни.Сивият цвят символизира неутралното. Той се избира от хора, които искат да се изолират. Предпочитан е от благоразумни и предпазливи хора, които не показват чувствата си.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини