Черни дупки в океана

Черните дупки в Космоса са едно от най-загадъчните явления във Вселената. Информацията за тях е недостатъчна, а изучаването им е истинско предизвикателство за науката. Оказва се, че е възможно подобен феномен да съществува и тук, на Земята, смятат учени от Швейцарското висше техническо училище в Цюрих и от университета в Маями.

Според специалистите, признаци за наличието на черни дупки има в Южния океан.

Учените са убедени, че гигантските образувания не се виждат, но съществуват съвсем реално във водното пространство на океана. При това те имат „срок на трайност“ в продължение на една година. Тези заключения се споменават в специален доклад, публикуван на сайта на списание Fluid Mechanics. 

Най-много признаци за същестуването на „водните“ черни дупки са открити в южната част на Атлантическия океан, където започват условните граници на Южния океан, пише The Daily Mail. Ориентирайки се по спътниковите снимки, учените стигнали до извода, че загадъчните образувания засмукват вода от океана по същия начин, по който черните дупки в космоса поглъщат светлина.

„Водните дупки“ са плътно заобиколени от непрекъснато движещи се потоци вода и всичко, което попадне в тях – отпадъци, вода, дори живи същества, изчезва завинаги.

С изучаването на феномена са се заели професор Джордж Халер, специалист по нелинейна динамика от Швейцарското висше техническо училище в Цюрих, и неговият колега професор Франсиско Берон-Вера. По математически път те изолирали завихрянията, пренасящи вода, използвайки последователност от спътникови наблюдения, и определили границите на завъртане на водните потоци. Този процес винаги е предизвиквал сериозни затруднения, тъй като водовъртежите са прекалено бързи и хаотични, коментират специалистите.

По време на проучванията учените установили, че подобно на черните дупки в космоса, вихрите в океана притежават собствена „фотонна сфера“, в съответствие с терминологията от теорията на относителността на Айнщайн.

Изхождайки от това, тези специфични водни завихряния в океана са еквивалент на черните дупки в космическото пространство, твърдят изследователите.

Специалистите се надяват, че получените от проучванията им резултати ще помогнат за намирането на отговор на редица важни въпроси. Сред тях – влиянието на завихрянията върху температурата в Световния океан и причините за неговото замърсяване.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини