Няма искане за настаняване на бежанци в Асеновград

Снимка: Reuters/Jamal Saidi

Към настоящия момент нямаме официално запитване от държавата за настаняване на сирийски бежанци. Това отговори на журналистическо запитване по темата кметът на Асеновград Емил Караиванов.

В широкия регион нещата стоят другояче. Все повече сирийски бежанци подават документи за гражданска регистрация в ЕСГРАОН в Пазарджик. До момента там са регистрирани около 30 сирийци, но по неофициална информация семействата от близкоизточната страна в града са много повече.

През миналата седмица над 100 бежанци и техните семейства бяха настанени в база в Стрелча. Вероятно щяха и да останат там, ако не се намесиха местните, които реагираха, че това е курорт от национално значение, а, според съществуваща европейска директива, достъпът на бежанци до обекти с национално значение е ограничен. Точно с този мотив кметът Иван Евстатиев потърси съдействие от правителството. Така стотината сирийци заминаха за МВР-базата в столичния кв. "Враждебна".

В Пловдив също вече има настанени няколко семейства, които живеят при техни съграждани. Те обаче не са регистрирани официално и нямат статут на бежанци, съобщи директорът на Областния съвет на БЧК  Таня Георгиева. По думите й на територията на областта не се очаква бежанска вълна.

В Смолян на този етап няма възможност да бъдат приети бежанци, категоричен е пък областният управител Димитър Кръстанов.

По данни на МВР за последното денонощие - от 6 часа на 24 септември до 6 часа днес, служители на ГД "Гранична полиция" са установили 62 лица, преминали нелегално турско-българската граница, 48 от тях сирийци.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на Вътрешното министерство е 2350 лица. Капацитетът на ДАБ е надхвърлен със 528 места, съобщават още от ведомството. 

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.

Със съдействието на БЧК е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК.

Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка, убеждават от МВР.

Оттам разпространиха телефоните и имейл адресите на формирания Национален оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск и създадените тактически оперативни щабове в Елхово и Хасково. На тях гражданите могат да получават и подават актуална информация за бежанци. Хората, които се интересуват за начина и възможностите за дарения, следва да потърсят връзка с БЧК.

Комуникационни точки на щабовете:

НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ЩАБ В МВР – СОФИЯ

телефони: 982 38 04; 982 28 54; факс – 982 24 00
e-maill: opstaff@mvr.bg

ТАКТИЧЕСКИ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ В РДГП – ЕЛХОВО

телефон и факс -  0478/880 41

e-maill: rdgpelh@mvr.bg

ТАКТИЧЕСКИ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ – ОДМВР –ХАСКОВО

телефони: 038/66 53 11; 038/66 29 36; факс – 038/66 2936
e-maill: MailHA@mvr.bg

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини