НАТО: Военните действия в Сирия трябва да останат като вариант

 

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че заплахата от предприемането на военни действия трябва да остане като вариант, за да бъде принудена Сирия да спази обещанията си за отказ от химическите оръжия, предаде АФП.

След срещата си с британския премиер Дейид Камерън в Лондон Расмусен приветства постигнатото наскоро споразумение между САЩ и Русия, в рамките на което режимът на Асад трябва да се откаже от запасите си с бойни отровни вещества.

Генералният секретар на НАТО подчерта: „Очаквам сирийския режим напълно да спази исканията на международната общност и в случай на неподчинение трябва да има много силен международен отговор”.

В същото време президентът на Сирия Башар Асад заяви, че политиката на администрацията на САЩ за намеса в делата на други държави и за започване на войни не отговаря на интересите и ценностите на американския народ, предаде сирийската държана агенция САНА.

„Провежданата от американската администрация политика, която се основава върху започването на войни и намесата в делата на други държави в близкоизточния регион, а също за установяване на хегемония над народите на тези страни, не отговаря на интересите на американския народ и противоречи на неговите ценности и принципи”, заяви Асад по време на среща с американска делегация от антимилитаристи и бивши конгресмени начело с бившия министър на правосъдието на САЩ Рамзи Кларк.

Асад благодари на Русия за оказаната подкрепа на фона на заплахата за Дамаск от чуждестранно нахлуване и тероризъм.

На срещата си с руския заместник-министър на външните работи Сергей Рабков сирийският държавен глава заяви, че позицията на Русия може да доведе до формирането на нов баланс на силите по света.



 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини