И Германия даде подкрепата си за US удари по Сирия

Германският първи дипломат Вестервеле

Германия стана 12-тата страна от Г20, която се присъединява към декларацията, подкрепяща военен удар на САЩ срещу Сирия, независимо от решението на Съвета за сигурност на ООН по въпроса.
Припомняме, вчера в края на срещата на върха на Г20 в Русия,11 страни от 20-тицата - Австралия, Канада, Франция, Италия, Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия, Испания, Турция, Великобритания и САЩ, подписаха декларация в подкрепа действията на САЩ.
Канцлерът Меркел и аз решихме да подкрепим съвместното изявление, коментира стъпката на Германия външният министър Гидо Вестервеле.
От тези страни единствено Франция е обявила, че би участвала във военни удари срещу Сирия заедно със САЩ.
По-рано днес външните министри на ЕС обявиха, че сакатегорично за мирно решаване с политически методи на сирийската криза. Германия обаче става петата страна от ЕС, която подкрепя военните удари.
Първият дипломат на евросъюза Катрин Аштън е заявила на срещата във Вилнюс, че ЕС иска „ясен и силен отговор срещу виновните за химическата атака от 21 август".
В същото време Аштън заявява, че до момента следите водят към властите в Сирия.
Вилнюската среща на външните министри на ЕС обаче призова САЩ да не започва военни действия преди ООН да публикува доклада на инспекторите, които разследваха в Дамаск химическите инциденти.
Междувременно, президентът Обама, завръщайки се от срещата на Г20, веднага е започнал подготовка за „битката" с Конгреса за зелена светлина относно военна намеса в Сирия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини