Стягат бежанския лагер в Харманли, за всеки случай

Тежка техника ще разчисти буренясалия терен на старата казарма в Харманли, където при нужда криза могат да бъдат разпънати 1000 палатки за настаняване на чужденци. Толкова е капацитетът на Временния приемателен център за бежанци в южния град. Това заяви днес в Хасково вътрешният министър Цветлин Йовчев, който беше в региона да инспектира готовността за бежанска криза.

С 200 000 лв. от републиканския бюджет през януари беше разчистен районът на палатките, сградите на щаба, столовата и КПП-то. Осигурено е захранване с вода и ток, както и всички изводи в канализацията на полевите чешми, полевата баня и пералнята.

Центърът обаче ще започне да функционира само в случай на бежанска вълна в България. Това ще стане при задействане на националния план за действие при временна закрила, който влиза в сила само при брой от 500 нелегални имигранти на денонощие, допълни Йовчев.

Теренът не е в добро състояние, но за всеки случай ще бъде приведен в готовност, коментира още той. Йовчев призна, че разпъването на палатки ще е краен вариант. По-скоро ще се търсят други обекти, които няма да изискват много време и ресурс, обясни той.

В Хасково министърът привика и членовете на единия от двата Тактически оперативни щабове. Негов шеф ще е заместник-председателят на Агенцията за бежанците Александър Димитров, а заместник ще му е областният управител на Хасково Кадир Исов.

След срещата стана ясно, че до 10 дни ще бъде решено кои са най-подходящите в Хасковски регион помещения за прием на пристигащите у нас бежанци.

Haskovo.net

Областният управител Кадир Исов, министър Цветлин Йовчев, шефът на Агенцията за бежанците Никола Казаков

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини