Астроном любител засне плазмен танц на Слънцето (видео)

Този филм, с едър план на "танца" на коронални примки на Слънцето изглежда така, сякаш е заснет от някой от космическите апарати, които използваме за изучаване на нашата звезда.За него обаче не е използвана помощта на такива мощни технически средства, с които разполага да речем Обсерваторията за слънчева динамика.

Това видео е направено от Земята, от астронома любител Мишел Коларт от Франция.

Той направил снимки с невероятна детайлизация на определена област на Слънцето, в западното полукълбо на звездата. Серията от 120 кадъра показва активността на звездата сутринта на 20 август2013 г.

Слънчевата корона – външната част на атмосферата на нашата звезда – е аномално нагорещена в сравнение с нейната повърхност. Причините за това, естествено, не може да не вълнуват науката, но дори наскоро предложените механизми за пренос на енергията от магнитното поле в короната не могат напълно да обяснят тази разлика.

Този пренос се случва в короналните примки, идващи от повърхността на Слънцето в короната и имащи формата на обърната буква U.

И макар че огромните коронални примки, които ще видите, съответстват по размери на разстоянието от Земята до Луната, всъщност те са само малък участък от Слънцето.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини