Нови три двойки ще получат помощ за ин витро

В Асеновград има един от най-добре разписаните правилници в България за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, смятат от фондация "Искам бебе".

Три са новите двойки в Асеновград одобрени от Комисията за финансово подпомагане за ин витро.

Набирането на документи на кандидатите за общинска парична помощ за процедури и дейности по асистирана репродукция е целогодишно. Кандидатстването става в един от трите етапа:

- до 29 март

- 1 април - 28 юни

- 1 юли - 30 септември

Финансира се само по един опит в рамките на текущата година. Това не ограничава одобрените да кандидатстват и за финансово подпомагане от Фонда за асистирана репродукция.

Сред критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, са:

- да са български граждани

- да имат адресна регистрация на територията на общината през последните 3 г.

- да нямат парични задължения към държавата и асеновградската хазна

- да са с непрекъснати здравноосигурителни права

- да не са криминално проявени

- да е налице доказана необходимост от лечение на безплодие.

Всичко това трябва да се удостовери със съответните документи.

Списъкът с последните одобрените засега, както и размерът на отпуснатата сума, се одобрява от ОбС. Новите три двойки и предложените за тях подпомагания от местната хазна (2 до 2000 лв. и 1 до 500 лв.) ще бъдат разгледани на сесията на 28 август.

При настъпване на бременност подпомогнатите те ще трябва да предоставят информация на Комисията.

В резултат на сътрудничеството между Общината и фондация "Искам бебе" Асеновград има един от най-добре разписаните правилници в България. Неотдавна от фондацията изтъкнаха преимуществата в процедурата за кандидатстване в тукашния Правилника, а те са, че няма финансов лимит за подпомагане на лечението на безплодието, финансира се не само ин витро процедурата, но и останалите предхождащи и съпътстващи процедури и изследвания, подпомагат се и двойки, на които ФАР не отпуска средства (жени с изчерпан яйчников резерв, жени, навършили 43 г., двойки, които се нуждаят от донорски материал), работи се усилено с външни експерти в гинекологията и акушерството, както и с НПО.

Документи за кандидатстване ще бъдат приемани до края на септември, като до края на годината комисията ще заседава още един път - през октомври.

Информация за програмата може да се получи в Инфоцентъра, на официалния сайт на Общината, както и на тел. 0893/ 555 960, на който отговаря координаторът на "Искам бебе" за Пловдив и Асеновград Вера Вулджева.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини