Бачковският игумен в битка за трона във Варна

Игуменът на Бачковския манастир е един от двамата най-спрягани за митрополитския трон във Варна. Това съобщава "Стандарт", като се позовава на църковни източници. Другият основен претендент, според същите източници, бил бившият предводител на разколниците Инокентий.

Главният секретар на Светия синод епископ Наум, смятан доскоро за фаворит, засега оставал на заден план.

Изборът във Варна ще е до края на годината. Преди това се очаква да е вотът за нов митрополит за Европа.

Там постът безалтернативно е за епископ Антоний, който бе викарий на оттеглилия се заради болест митрополит Симеон, припомня "Стандарт".

Тронът във Варна се оваканти след трагичната кончина на дядо Кирил, който се удави на 9 юли т.г.

Инокентий бе върнат в лоното на БПЦ на 11 декември м.г., след като подаде покайно писмо. Тогава Синодът се ръководеше временно от покойния Кирил преди избора на новия патриарх Неофит.

Бившият разколник сега е викарий на Старозагорския митрополит Галактион. Докато бе в разкол, Инокентий бе провъзгласен за Софийски митрополит и Наместник-председател на Св. синод" - титлите на патриарха.

Пречка пред избора на епископ Борис може да е враждата му с един от най-влиятелните митрополити Николай Пловдивски. Владиката под тепетата едва ли ще допусне Борис да стане член на Синода и да му вдига кръвното на заседанията, споделят запознати с църковните отношения. От това накрая можело да спечели дядо Наум, който и без друго има подкрепата на част от варненските духовници.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини