Манекенка приема исляма, шведки масово се снимат с хиджаб

Доскоро 24-годишната Карли Уотс бе манекен на бельо, но в най-скоро време тя ще сложи бурка, коментират британски медии. Манекенката, заедно с двегодишната си дъщеря, ще замине през октомври в Тунис. Там тя ще изучава исляма. Уотс е решила да се омъжи за своя приятел 25-годишния Мохамед Салах. "Щом се запознах с него животът ми се преобърна", разказва манекенката с пищни форми, пред Сън.

Снимки на Карли и приятеля й можете да видите ТУК.

Междувременно Ал Джазира съобщи, че шведки от различни вероизповедания публикуваха свои снимки с хиджаб на главите.

Те са направили това в знак на солидарност към жена, която е била нападната в предградията на Стокхолм, очевидно заради това че е носила традиционната за исляма женска дреха.

Неизвестно лице е нападнало жената във Фарста (Стокхолм) в петък, като е ударил главата й в кола. Мъжът обиждал жената, което довело полицията на мисълта, че причина за нападението вероятно била религията на жената.

Именно затова жените са пуснали свои снимки с хиджаб в социалните мрежи, като използваха хаштаг #hijabuppropet.

В Швеция има кампания за солидарност, в която взимат участие редица известни личности, като политика Вероника Палм и лидерът на Зелената партия Аса Ромсон. Последната дори сменила снимката на профила си в социалната мрежа в подкрепа на кампанията.

В своя акаунт тя написа: "Всекидневен е рискът за много жени в Швеция да бъдат пребити или дискриминирани заради това как са решили да се облекат."

Някои мъже също подкрепиха кампанията, като споделиха снимка, в които закриват главите си. Джоел Алморт написа: "Днес носим воали, за да изразим своята подкрепа спрямо всички жени, които се борят с подобни атаки и мъчения."

В рубриката за мнения в шведския вестник Aftonbladet организаторите на кампанията (наречена hijabuppropet) призоваха министъра на правосъдието Беатрис Аск да вземе мерки и да "се увери, че безопасността на мюсюлманките в Швеция е осигурена и те разполагат със свобода на религията, без да стават жертва на устни и физически атаки."

От своя страна министърът на правосъдието се съгласи да се срещне с организаторите на кампанията във вторник.

Източник: http://www.novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини