КТ Подкрепа: Общинска администрация в Димитровград защитава директора на ЦДГ №1!

В ЦДГ №1 назрява конфликт, сигнализират от КТ Подкрепа

Нов развой придобива проблемът с временния директор на ЦДГ №1 в Димитровград. Dimitrovgrad.bgvesti.net вече писа миналата седмица, че 18 души от екипа на градината са против сегашната си началничка Нина Йотова. Синдикатите сигнализираха, че Йотова вероятно ще бъде победител в обявения от общината конкурс за директор на ЦДГ №1.Те настояваха за прозрачна надпревара за шеф на детското заведение. Вторият етап на надпреварата е насрочен за средата на август.

В писмо до Dimitrovgrad.bgvesti.net от изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа" в Димитровград разказват, чe проблемите в градината се задълбочават. Учителите и помощен персонал са били смъмрени, защото са търсили медията ни за съдействие . Ето и пълния текст на писмото, подписано от Костадинка Ангелова от КТ "Подкрепа".

 По сигнал на Синдикат “Подкрепа” през януари 2013 година беше направена проверка в ЦДГ №1 на госпожа М. Чилева – директор в детската градина. Прилагам копие на протокол, от който са видни нейните нарушения, за да бъде освободена, но не от Синдиката, а от Иво Димов – Кмет на община Димитровград. Това е добре да се разбере и от госпожа М. Стоянова, която обвинява колектива, че не харесва никой директор.

  През месец февруари 2013 година в ЦДГ №1 беше назначен временно изпълняващ длъжността директор – госпожа Н. Йотова. Тя е новодошла в общината и никой не познава нейните професионални умения и качества като учител в детска градина. По чия препоръка беше назначена за временно изпълняваш директор, знае само общинската администрация!

 Надявахме се нещата да потръгнат, но нейното държание и поведение, нейният безцеремонен и груб тон към подчинени и към родители доведоха до дълбоко разочарование и отчаяние, следствие на което се появиха жалби и подписки против госпожа Йотова. Цял месец жалбата от учителите не достигна до Кмета. Наложи се да се пише втора…Господин Димов прие написаното в жалбите за конфликт на междуличностна основа. А директорът е длъжен да разрешава конфликти и да създава позитивна атмосфера, спокойствие, което е в интерес на всички служители.

   Наложи се втора проверка в ЦДГ №1, но бях силно изненадана от факта, че при проверката на госпожа Чилева беше достатъчен само един подпис на председателя, госпожа Милева, а сега и 18 подписа не са достатъчни.

 При първата проверка / на Чилева /  госпожа Шаркова и Стоянова бяха нежни и внимателни към всички. Дори тези, които се страхуваха да говорят, бяха изслушвани самостоятелно. При втората проверка / на Йотова / всички, които са били на работа, са били събрани в една стая в присъствието на комисията и настоящата директорка.     Учителките са разказали за проблемите в детската градина, но тук е липсвало доброто отношение на комисията към жалващите се. Напротив, целта на комисията е била да оневини госпожа Йотова и да се омаловажат аргументите на учителите и служителите.  Не се е получил нормален диалог и общуване, като всички факти са били подлагани на съмнение. Вместо разрешаване на проблемите те ще се задълбочават, защото комисията тенденциозно е защитавала госпожа Йотова, която с мълчание е отговорила  на конкретно зададените и въпроси от нейните подчинени. Не е бил засегнат въпросът от жалбата  на учителите относно заместванията на отсъстващи учители срещу обещания за компенсации, а госпожа Йотова се е подписвала в материалната книга, без да взима задължителния си норматив.

Колко нарушения има тук, госпожо Стоянова, по КТ! Госпожо Стоянова, вие почти сте заплашвали учителите заради това, че са изпратили материали в местната преса! Недопустимо е да се налагат мерки за мълчание, след като цял месец няма отговор на подадената жалба! Никой няма право да кара другите позорно да мълчат и да се скрива истината. Тя е над всичко! Молим ви, това повече да не се повтаря, защото проблемите се мултиплицират и в родителско недоволство.

Родители декларират, че, ако проблемите не се разрешат, ще преместят децата си от ЦДГ №1 в други детски градини. Казвала съм го и пак ще го повторя, че един директор, който не може да обедини колектива и който не може да мотивира подчинените си за пълноценна работа, който всеки ден ги заплашва и създава напрежение, който няма нужното възпитание, не си е на мястото и трябва да е вън от системата. Заставаме зад колектива на ЦДГ №1 и призоваваме госпожа Йотова и други като нея да не заемат ръководни длъжности и да не пречат на нормалния ритъм и атмосфера на работа.

Изпълнителният съвет на РСО към КТ “ Подкрепа” смята, че изложените факти и аргументи трябва да бъдат взети под внимание от кметската администрация!

 Dimitrovgrad.bgvesti.net

                                      

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини