Силви Вартан се завръща към първата си любов с нов албум

Фотокредит: Вирджиния Рекърдс/Sony Music

Години след като излиза албумът “Sylvie à Nashville”, музикалната икона Силви Вартан отново е в столицата на кънтри рок музиката за записите на нов студиен проект.

Това пътуване връща Силви Вартан във времената, когато е на 20 години…

1963г. - На 14 септември (събота) Силви Вартан заедно с брат си Еди и фотографа Жан-Мари Перие заминават за Америка. Първите дни, тримата прекарват в Ню Йорк, но Силви няма търпение да отпътуват за Нешвил, където певицата я очакват записи за предстоящия й трети албум. Там, Силви Вартан започва работа с прочутия музикален продуцент Чет Аткинс (продуцент на Elvis Presley, Jim Reeves и Waylon Jennings) в студиото на компанията RCA - „RCA Victor Studios” - и записва повече от 20 песни на английски и френски език, включително и бъдещите класически хитове “Si je chante” (If I Sing) и “La Plus belle pour aller danser” (Most Beautiful to Go Dancing). Албумът постига първия международен триумф за певицата с повече от 1 милион продадени копия само в Япония. Успехът на “Sylvie à Nashville” е огромен  за времето си, а днес той е определян от публиката като един от най-емблематичните албуми на френската музика. Редица музиканти, черпят вдъхновение от този албум, а музикалната легенда Ленард Коен пише в своята автобиография през 2012-та година „Силви Вартан записа албум на френски език в Нешвил. Не знам дали сте го слушали, но едно мога да ви кажа – албумът е изключителен”.** Така е, изключителен албум със забележителна обложка, създадена от Жан-Мари Перие, разбира се.

2013г. – Днес, след 40 милиона продадени албума, 1,300 песни (изпълнени на 10 езика), 2,000 корици за списания и стотици концерти по целия свят, Силви Вартан се завръща към първата си любов в музиката: рок музиката на Нешвил или по-точно - кънтри рока. „В САЩ  кънтри музиката няма този карикатурен образ, който й се придава в Европа с наперени каубои, банджо и шапки Стетсън”  - обяснява Силви. “Това е музикален стил №1 в Америка и се радва на изключително уважение”. Това е жанрът, в който певицата се чувства изключително комфортно още от самото начало, въпреки че след това спира да записва кънтри песни за дълъг период от време.  „Признавам, че през изминалата година се питах какъв албум искам да запиша. Имах чувството, че вече съм направила всичко в музиката и няма какво повече да добавя в кариерата си. Идеята за нов албум, не ме вдъхновяваше достатъчно. Ако не изгарям отвътре към това, което правя – не се захващам изобщо. Исках да имам проект, който да ме разтърси силно и да ми създаде реални предизвикателства”.

И Силви Вартан открива тези предизвикателства. Срещата й с Кристиян Буш е решаваща за новия албум. „Кристиян е музикант в групата Sugarland, която спечели Грами през 2006г. за песента ‘Stay’. Той ми предложи три нови песни, които бяха моето необходимо вдъхновение. Като влязохме в студиото разбрах колко е талантлив - Кристиян изсвири всеки един инструмент, написа музиката и текста към песните и се оказа  страхотен певец!”

Майкъл Лойд се съгласява да продуцира и миксира албума. Биографията му на продуцент включва 72 албума и 34 сингли - много, от които стават №1 в САЩ. Той работи във всички музикални жанрове: от поп и рок, през кънтри и джаз до ар енд би и госпъл музика. Към него се присъединяват Скоти Брадърс за „Scotti Brothers Records USA” и Филип Русо за френския продуцентски отдел на Sony Music. Силви Вартан записва 15 песни за албума в легендарното студио „Starstruck Studios” в Нешвил, “градът, в който музиката е всичко и всичко е музика”.

Работата в студиото е запечатана от оператора Кристоф Даниел, която ще влезе в делукс изданието на албума като бонус DVD.

Петима композитори се включват с нови песни за албума. „David Mc Neil, Eric Chemouny, Patrick Loiseau, Philippe Swan и Didier Barbelivien свършиха забележителна работа, тъй като никак не е лесно да създадеш добра кънтри песен на френски език” – казва Силви. “Музикантите, с които записвах бяха невероятни. Музиката е просто в ДНК-то им. Записите бяха истинско удовствие за мен и всички тези 15 песни  ме върнаха във времето, когато бях 20-годишно момиче и се готвех да превзема света”.

По-енергична от всякога, Силви Вартан наистина е впечатлена от американските музиканти, които продуцентският екип събира за записите на новите й песни.“Музикантите ми скриха шапката” – смее се Вартан и продължава. „Чуват песента или откъс от нея, правят пробен запис, слушат отново – втори запис и всичко е готово. Все едно бях със собствена група, която свири този репертоар от години. А, това е много вдъхновяващо за един певец в студиото”. Така наречената „група” включва цвета на кънтри и американската музика изобщо. Това са: Paul Leim на барабаните (Bob Seger, Roy Orbison, Neil Diamond, Shania Twain и др.), Jimmie Lee Sloas – бас китара (Lionel Ritchie, Alice Cooper, Bonnie Tyler, Keith Urban, и др), Biff Watson – акустична китара (Bob Seger, Willie Nelson, Neil Diamond, Faith Hill, и др.), Paul Franklin - педал стийл китара (Taylor Swift, Sheryl Crow, Chet Atkins, Sting, Shania Twain, и др.) и Jimmy Nichols – пиано и орган. Беквокалите са на „The Water Sisters”, а гост звезда в „Mr John B.” (кавър версия на Силви Вартан на песента Sloop John B.) е Jeffrey Foskett от „The Beach Boys”. С две думи, елитът на кънтри рок музиката участва в записите на албума.

И накрая, обложката и арт оформлението на проекта са възложени на художника Jean-Jacques Billoré (отговорен и за дизайна на официалната страница на звездата). Той използва за основа снимка на Philippe Quaisse  и прави деликатно загатване със стила на Силви от 60-те години. “Не обичам да се снимам, но когато Филип направи тези снимки точно се бяхме върнали от Нешвил и той улови цялата ми положителна енергия и радост от свършената работа”

Силви Вартан споделя, че този албум е голям личен успех за нея и смята, че е сред най-добрите неща, които е правила в кариерата си. „В него има всичко – свежест, жизнерадост и веселие – неща, от които толкова много се нуждаем” – завършва певицата.

Световната премиера на албума е 7 октомври, 2013г. и “Sylvie In Nashville” ще се разпространява у нас от Вирджиния Рекърдс/Sony Music. Албумът излиза в стандартна (1CD) и делукс версия (CD/DVD).

Силви Вартан ще представи новия албум в Париж на 15 февруари, 2014г. в легендарното кабаре „Фоли Бержер”. След това певицата има планирано национално турне във Франция в подкрепа на  проекта.

Премиера: 7 октомври, 2013
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини