Първият сериен модел на BMW i3

BMW i3 концепт. Серийният i3 - във видеото по-долу

Първият сериен модел на BMW i3 предлага иновативен дизайн, електромотор с 125 кВт, пътническа клетка от въглероден композит и възможност за изминаване на до 300 км с едно зареждане.

Първият чисто електрически модел на BMW Group създава изцяло нови, насочени към бъдещето възможности за радост от шофирането, устойчиво развитие и свързаност в градския трафик. Новаторската автомобилна концепция с пътническа клетка от въглероден композит (Carbon Fibre Reinforced Plastic - CFRP ) съчетава лекотата, стабилността и сигурността с изключителен комфорт на возене.

LifeDrive-архитектурата и задвижващата техника на BMW eDrive осигуряват необичайно голяма свобода за дизайна. С дължина на каросерията е 3999 мм, широчина му е 1775 мм, а височината 1578 мм. Големите остъклени площи позволяват на автомобила да изглежда по-лек и в комбинация с видимата карбонова структура подчертават ниското тегло на автомобила.

Използването на лекия и в същото време особено здрав материал CFRP за пътническата клетка позволява отпадането на средните колони. Благодарение на това, както и на отварящите се в срещуположна посока врати, достъпът до двата реда седалки е особено комфортен. Сред характерните признаци на автомобилите BMW i е и т. нар. Black Belt, който преминава през предния капак, покрива и задната част на автомобила. Друг специфичен за BMW i дизайнерски елемент е т. нар. Stream Flow – странична линия, която осигурява по-големи остъклени повърхности отзад и по този начин подсилва усещането за простор в интериора.

Използването на карбонов композит (CFRP) за пътническата клетка компенсира теглото на литиево-йонната батерия. Ниското и централно разположение на батерията, също както и хармоничното разпределение на теглото между осите в съотношение 50:50 повишава пъргавината на автомобила. В допълнение електромоторът, монтиран в непосредствена близост до задвижваната задна ос осигурява прецизна управляемост и неподражаема за този клас автомобил динамика и сцепление.

Разработеният и произвеждан от BMW Group специално за BMW i3 хибриден синхронен електромотор развива мощност 125 кВт/170 к.с. и максимален въртящ момент от 250 Нм, която е на разположение още от старта. Мощността и реакциите на електромотора с тегло само около 50 килограма са на недостижимо досега ниво при електрическата мобилност. Специфичната, разработена ексклузивно за BMW i3 конструкция на хибридния синхронен електромотор осигурява линейно разгръщане на мощността, което се запазва дори и при много високи обороти. Спринтът на BMW i3 от 0 до 100 км/ч отнема 7,2 секунди, а скорост 60 км/ч се постига след само 3,7 секунди.

Литиево-йонната батерия, с която BMW i3 е оборудвано му осигурява в ежедневието пробег от 130 до 160 км. В режим ECO PRO пробегът се увеличава с около 20 км, а в режим ECO PRO+ с още толкова. По желание BMW i3 може да бъде оборудвано и с удължител на пробега (Range Extender), който при движение поддържа заряда на литиево-йонната батерия, ако капацитетът й е достигнал до определено ниво. Тази функция е поверена на двуцилиндров бензинов двигател с работен обем 650 куб. см и мощност 25 кВт/34 к.с., който е монтиран над задната ос, непосредствено до електрическото задвижване. По този начин максималният пробег във всекидневието се увеличава до около 300 км.
 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини