Rammstein – много огън и без цензура

26 юли е дълго чакана дата за хората, които не можаха да се насладят на огненото шоу на "немската машина" за музика – Rammstein преди 3 години. За щастие не само на многобройните си български фенове, но и на тези от съседните държави, Тил Линдеман и компания се завърнаха на тазгодишния фестивал Sofia Rocks още по-огнени и подготвени. Но, преди да стигнем до грандиозната черешка на рок тортата, е задължително да се подчертае изключително силното присъствие на подгряващите групи.

Както винаги се случва на рок фестивалите у нас, и тазгодишния не остана без промяна в програмата в последния момент. За голямо съжаление на публиката, няколко часа преди да се качат на сцената, Dorrn не успяха да забият в България. Внезапно заболяване на вокалистката им – Джаки, принуди мениджмънта да обяви, че след лекарска консултация е станало ясно, че тя няма да може да излезе на сцена на Sofia Rocks. По тази причина на мястото на Dorrn се изяви немската рок банда La Frontera.

La Frontera е една от най-бързо развиващите се немски групи вече с над 100 участия на концерти и фестивали и три студийни албума зад гърба си. Групата отскоро е под крилото на Rock`n`Roll Consulting.

Малко след 17:00 часа на сцената излиза траш метъл банда, част от течението NDH (Neue Deutsche Haerte), създадена в Мюнхен през 2003 – Hamatom. Очевидно е, че денят ще мине под музиката на немска музикална гилдия, а тя прави всичко възможно да зарадва феновете, които въпреки високите градуси са се наредили най-отпред и тръпнат в очакване на любимата група.

Кратка пауза и сцената отново е окупирана. Норвежка прогресив/блек метъл банда Enslaved, се изявява за пръв път пред българска публика. Макар и не толкова известни за по-широката аудитория у нас, Ивар Бьорнсон и Грутле Кйелсон , които са съответно на 13 и 17 години, когато се събират, за да свирят, имат много сериозна подкрепа от феновете си в България. Макар че пристигат от друго участие, остават в София само няколко часа, за повече от свежи. А най-правилната дума за тях, която феновете им използват, е "магически".

Още една банда, която бе предвидена да свири на Sofia Rocks, отпадна от line up-a. Щатска ню метъл/алтърнатив банда Spineshank  ще пропуснат участието си и в двудневният фестивал Rock the City,  в Букурещ, които ще се състои на 27 и 28 юли. Заради промяната в програмата, по-рано от предвиденото, да зарадват феновете си, излизат "кървавите валентинки". За Bullet for my Valentine, това също е първа среща с българската публика. Но каква среща само. Момчетата са поразени от факта, че песните им се знаят, че целият стадион пее с цяло гърло хитовите им парчета "Tears don`t fall" и "All this things I hate". Освен с добре познатото старо, "валентинките" поднасят и нови парчета от наскоро излезлият им албум "Temper Temper". След последното парче, колкото и да се пее за сълзи в него, публиката ги изпраща с бурни аплодисменти. И настана мрак!

Великаните Rammstein трябва да се появят точно в 22:00 часа на сцената и да опърлят косите и веждите на най-близко стоящите до сцената. И като едни истински германци те цепят секундата. Огромната сива завеса, съшита от различни парчета плат пада и адът се отваря. Фойерверки са първото нещо, с което групата поздравява българската публика. Вокалистът Тил Линдеман, е облечен в сако от розови пера, което не е никак нетипично за групата. Клавиристът им Кристиан "Флейк" Лоренц, е обвит целия е нещо, което наподобява станиол, и отново се е качил на любимата си бягаща пътечка. След размазващото "Ich tuh dir weh", на което публиката дава всичко от себе си, германците изобщо не спират за почивка. Тил успява да смени розовата си наметка с черен кожен елек и шоуто продължава.

Ако има дума, която може да опише Rammstein като група, това определено е огън. Огнени кълба прелитат над публиката и се връщат в конструкциите на сцената, лава се сипе над главите на музикантите, Линдеман пали жив човек на сцената, тов са само малка част от пироефектите на грандиозното им шоу. През това време публиката вече е изпяла с цяло гърло "Wollt ihr das Bett in Flammen sehen?", "Sehnsucht", "Buck dich".

Само минутка затишие и на сцената отново се показва Линдеман, нахлупил голяма готварска шапка на главата си и влачещ казан за готвене след себе си. Отвътре, разбира се, излиза Флейк, който се превръща в основно ястие в менюто по време "Mein Teil". И разбира се бива ритуално сварен в собствен сос.

Огнехвъргачки закачени за лицата на китаристите Рихард Круспе и Пол Ландерс, не са новост за хората, които са гледали Rammstein преди 3 години. Но когато заедно с Тил Линдеман изхвърлят тонове горещина върху публиката, си струва да го видиш отново. Феновете на групата знаят, че за германците няма цензура по време на изпълнение, както и че няма забранени неща. Полов акт между двама мъже качени на платформа, последвано от "еякулация" върху публиката, изкуствени членове, хора водени на вериги, носещи кожени маски… Германците са правили всичко, но този път обичта им към българската публика минава в по-високо измерение. Линдеман излиза и показва среден пръст на публиката. Гора от вдигнати ръце му отговаря със същия неприличен жест, но огненото шоу продължава с пълна сила. Едно след друго се сипят "Links 2-3-4", "Ich hab keine lust", "Ich will", "Du riechst so gut" и още, и още.

Точно като по часовник, групата изпява последното си парче, покланя се на публиката и си тръгва. А часът е само 23:30. Всички знаят, че ще има продължение, някъде между виковете "Още" се чува и "Оставка". Концертът на Rammstein определено може да бъде възприет като форма на протест, с високо вдигнат среден пръст! За да не хабят излишно силите на публиката, германците се връщат обратно на сцената заедно с пианото на Флейк. С по-леката версия на Mein Herz brennt Тил разбива представите за шоу на пух и прах. Импровизира, през цялото време обръща микрофона към публиката, вече знае думи като "Ръцете горе", "Хайде" и "Благодаря".

Почти баладичната музика е последвана от рязко броене до 10. Публиката чака слънцето и се появява на хоризонта, под формата на страхотно соло китари и барабани. "Sonne" е една от песните, които може да бъде наречено хит! Не само, защото всички я знаят, но и защото олицетворение на характера на групата – огнени.

И за да завършим вечерта подобаващо публиката трябва да бъде "уважена". Пaрчето "Pussy" не само, че не изненадва присъстващите на стадиона, тази кулминация е повече от очаквана. Докато пее, Линдеман се качва на голяма розова машина, подобна на оръдие и обикаля предните редици, пръскайки пяна, за да охлади страстите в публиката. И след това всичко свърши – с дълбок поклон и очевидно огромна любов между Rammstein и България.  

Автор и фотограф: Десислава Мирчева

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини