Съдът: Общината незаконно отказва узаконяване на кабели

Поредният акт на общинската администрация в Хасково - отказ за вкопаване на кабели, бе отменен от административния съд като незаконен. По-точно става дума за частичен отказ за полагане на кабели за интернет и телевизия в каналната мрежа на БТК в града. Заявлението за това разрешително е от ЕСКОМ.

В разрешението за строеж, подписано от Ивомир Орлов, упълномощен за това от главния архитект Кремена Цонева, се позволява това да стане само по улиците, застрашени от ножицата на РДНСК. За останалата част от мрежата на БТК такова разрешение не се дава, а съдът приема, че e налице мълчалив отказ на администрацията.

Заявлението е подадено в общината след началото на акцията на строителния контрол за премахване на въздушните кабели през март тази година. Тогава избухна скандал, а изнервена възрастна жена дори хвърли камък по работниците, които режат кабели.

В разгара на скандала кметът Георги Иванов поиска от РДНСК да отложи акцията с няколко месеца, като гарантира, че през това време администрацията ще направи всичко възможно, за да се вкопаят въздушните кабели под земята. Припомняме, че според Закона за устройство на територията всички кабели трябва да са подземни.

Не е известно колко кабелни оператори са подали заявления за това. ЕСКОМ обаче подава заявление за полагане на въздушните кабели в мрежата на БТК, като прилага всички изисквани документи, скици и проекти.

Заявлението е удовлетворено частично – само за тези улици, за които има издадени заповеди за премахване от РДНСК. Фирмата обжалва този акт пред РДНСК, какъвто е редът при тази категория строежи. Строителният контрол обаче потвърждава общинската заповед и ЕСКОМ се обръща към съда.

Съдия Василка Желева от Административен съд Хасково разглежда всички нормативни изисквания за издаване на разрешително за строеж и намира, че те са спазени. Аргументът, че за останалите улици няма непосредствена заплаха за рязане на въздушни кабели нямат нищо общо с правото и законите. Този довод е извънправен, заключава съдът.

Haskovo.net припомня, че след промените от есента на миналата година правомощията по премахване на незаконни строежи от тази категория преминават в общината. С други думи общината може да откаже узаконяване (в разрез със закона, както е в този случай), а след това съвсем законно да изреже въздушните кабели.

След като отменя заповедта на РДНСК, съдът изпраща преписката на общината. Магистратите разпореждат администрацията да се произнесе отново, като се съобрази с дадените задължителни указания по спазването на закона и издаде исканото от ЕСКОМ разрешение за строеж.

Решението на Административния съд е окончателно. Можете да го прочетете тук.

Тодор Кръшков     

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини