Хасково остана без кръв! Спешно се търси 0 „-“ и А „+”

Все по-малко стават дарителите на спасителни сакове

Хасково е с критична нужда от кръв. За проблема сезираха от областната болница където в момента извършват спасителни операции в обстановката на остър недостиг на живителната течност. Особено отчаяно е положението с двама хасковлии, които се нуждаят от изключително рядката кръвна група 0 отрицателна. На 82-годишен мъж предстои ампутация на крак, а 70-годишна жена е с остър вътрешен кръвоизлив. За жената са осигурени 5 сака 0 „-“, за мъжа 1 сак и....няма повече. Единствените останали няколко сака са задължителния резерв за родилки и новородени. Ръководството на болницата умолява всички наши съграждани, които могат да дарят кръв от липсващата група, да го направят колкото може по-скоро. Залог са два човешки живота.

Оказва се обаче, че кръв липсва и от други групи. Големият парадокс е, че в дефицит е и най-често срещаната кръвна група А +.
“За последният половин месец сме извършили толкова преливания, колкото обичайно правим за два месеца“ обясни началникът на отделението по Тренсфузионната хематология в МБАЛ д-р Балина Бозова. Получената ситуация е безпрецедентна за последните години, макар нуждата от кръв в Хасково да е хронична.

Лекарите отново призовават хората да даряват превантивно, а не да търсят когато потрябва, включително за тях и техните близки.

Кръводаряването се извършва всеки ден в отделението по трансфузионна хематология/до АГО/ . За повече информация тел 038/606 712.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини