Три задължителни ваксини за бебета липсват

Три от задължителните ваксини за бебета и деца липсват масово в страната, алармират от Министерство на здравеопазването, цитирани от bTV. Количествата били изчерпани, защото фирмите чакали заявка от НЗОК.

Проблемът е с петвалентната и четиривалентната ваксина срещу дифтерит, коклюш, тетанус и детски паралич, а третата липсваща е БЦЖ-ваксината срещу туберкулоза, която се поставя на 48-ия час след раждането.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че ваксините липсват в 11 области в страната.
"Засега в болниците все още има БЦЖ за бебетата, но тя ще свърши съвсем скоро", допълни д-р Кунчев.

Оказва се, че липсващите ваксини са доставени в страната, но се съхраняват в складовете на дистрибуторите. Фирмите чакат НЗОК да подаде заявка към тях за необходимия брой ваксини.

Бяхме предоставили заявките за подпис, но в този момент се случи това решение на парламента, с което беше освободен д-р Пламен Цеков. В резултат на това, тази заявка трябваше да изчака до стъпването в длъжност на новия управител на НЗОК - д-р Румяна Тодорова. Първото нещо, което тя подписа след договора си за управление, е заявката за ваксините”, заяви Маргарита Грозданова, началник на „Фармацевтично осигуряване” в НЗОК.

От касата обещаха до 10 дни да има достатъчно ваксини в цялата страна.

Румяна Тодорова се завърна начело на НЗОК, след като на 4 юли депутатите от БСП и ДПС прекратиха предсрочно мандата на управителя на касата Пламен Цеков. Срещу него застанаха и пациентски организации, Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС).
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини