Бащата на валутния борд предлага сингапурската система за България

България да се пребори с корупцията и да приложи сингапурската система. Това ни посъветва бащата на валутния борд Стив Ханке.

В присъствието на премиера Пламен Орешарски, просветния министър Анелия Клисарова, управителят на БНБ Иван Искров, финансовия министър в служебния кабинет Калин Христов, проф. Ханке бе удостоен със званието доктор Хонорис Кауза на БАН за приноса му за икономическото развитие на България.

Според Ханке страната ни може успешно да приложи сингапурската стратегия, в която основни елементи са стабилната валута, личната сигурност и защита на сигурността, както и благоприятната данъчна система.
Благодарение на тези няколко елемента Сингапур, по думите му, от една бедна страна без ресурси освен пристанището, става развита и богата държава.

Ханке подчерта, че Сингапур акцентира върху развитието на иновациите и реструктурира икономиката си в икономика на знанието. Голямата игра е игра на знанието, категоричен е бащата на валутния борд.

В своето приветствие към професора Пламен Орешарски обясни, че всеки път, когато чете, слуша или се среща с професор Ханке се връща 15 години назад, когато България преживява най-драматичната си монетарна и финансова криза. Банковата система практически спря да работи, припомни Пламен Орешарски и допълни, че тогава 1/3 от банките са фалирали.

Решението на проблема тогава беше неконвенционално, заяви още премиерът. По думите му повече от 15 години монетарната му политика базирана на валутния борд е хвалена и критикувана, но ни е дала фискална стабилност и благодарение на нея са смекчени негативните ефекти от кризата.

Орешарски заяви, че стабилитетът на банковата система сама по себе си е повод за надежда за бъдещето на страната ни.

Пред медиите, попитан приложима ли е сингапурската система за България, той отговори: "В буквалния смисъл не, но можем да вземем много елементи. Опитваме се и сега да го правим с мерки за подобряване на бизнесклимата и за насърчаване на инвестициите."
Той припомни, че тези мерки фигурират в програмния документ на кабинета.

На въпрос има ли възможност в близките години валутният борд да падне, каквито коментари вече се появиха, премиерът отговори разказвайки един случай: "Малко след фалита на Лемън брадърс се задаваше такъв въпрос и тогава един от управляващите шефове на МВФ каза - каква е разликата между Аржентина и България - че България има европейска перспектива и изходът от борда е в „другия борд" и ERM 2 и еврозоната."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини