Сноудън има информация, която може да се превърне в "кошмар" за САЩ

Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън разполага с информация, която би могла да се превърне в "кошмар" за САЩ. В коментар по темата журналистът Глен Грийнуалд, интервюирал Сноудън в в Хонг-Конг, заяви, че поведението на американските власти спрямо такъв вид осведомители е отмъстително и назидателно.

Според Грийнуолд Сноудън разполага "буквално с хиляди документи" с "много подробни описания" на дейността на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Секретните документи дават сведения за това как е изградена АНС, a е описана толкова детайлно, че който има достъп до документите, може да избегне подслушване от американската тайна служба или самостоятелно да извърши подобно електронно следене.

Самият Сноудън остава само с една опция за убежище и това е Русия заради невъзможността му пътува.

Политическият коментатор Патрик Хенингсен заяви, цитиран от „Русия Днес", че нито една от латиноамериканските държави, от които Сноудън иска убежище, няма политическата сила и дипломатическите лостове на Русия, за да гарантира в достатъчна степен неприкосновеността му.

От друга страна, даването на убежище от Русия според него, би означавало допълнителни проблеми за Путин и би било почти безпрецедентно за страната действие, с оглед последиците от него в международен план.

Припомняме, Владимир Путин наскоро окачестви ситуацията около Сноудън като „главоболие" и проблем, с който по-скоро не би „се занимавал".

Междувременно британският „Дейли Мейл" съобщи, че член на Кралската шведска Академия на Науките е предложил Сноудън за Нобелова награда за мир. Вестникът обаче уточнява, че срокът за подаване на предложения за тазгодишната награда е изтекъл през февруари и че предложението трябва да се подаде за 2014 г.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини