Варна избира нов кмет на балотаж

Днес на балотажа за избор на кмет, във Варна ще се изправят един срещу друг независимият кандидат Христо Бозов, подкрепен от БСП, и кандидатът на ГЕРБ Иван Портних, съобщава БГНЕС. 

Изборният ден започва в 07:00 часа и ще завърши в 20:00 часа. Около 290 000 са хората с право на глас на частичните избори. Своя вот те ще могат да упражнят в 391 секции. Бюлетината е дълга 25 сантиметра и в нея фигурират имената на двамата кандидати. Всички изборни книжа бяха отпечатани в печатницата на БНБ и поставени под полицейска охрана след доставянето им във Варна. 

На първия тур, проведен преди седмица на 30 юни, Христо Бозов спечели 30 процента от гласовете на варненци, а Иван Портних 26,89 на сто от гласовете. Гласуваха 73 873 избиратели от имащи право на глас 285 708. Активността бе 25,68% - най-ниската избирателна активност във Варна от години. 

Останалите кандидати за поста бяха: независимият Чавдар Трифонов, който получи 17,13%, Веселин Марешки ("Либерален алианс") - 16,15%, Михаил Куликов (независим) - 2,93%, Веселин Василев (независим) - 2,52%, Алексадър Йовчев ("Атака") - 2,30%, Младен Станев ("Земеделски народен съюз") - 1,27%, Радостин Морфов ("Българска социалдемократическа партия") - 0,82%. 

В деня за размисъл в морската ни столица бе арестуван скандалният Янко Станев. Той и още десет души бяха задържани за директно участие в купуване на гласове. Станев е известен активист на СДС, след това премина в ДПС, но и от там беше изхвърлен заради участие в нарушения. 

Предсрочните избори за кмет се наложиха, след като Кирил Йорданов от ГЕРБ подаде оставка на 6 март след масови протести. На 6 март бе обявен и Ден на национален траур в памет на запалилия се пред община Варна Пламен Горанов. Той се бореше срещу управлението на кмета на Варна Кирил Йорданов и срещу групировките в града.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини