Здравната каса с милиони в преразход, искат оставката на шефа й

Здравният министър Таня Андреева поиска оставката на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков. От трибуната на Народното събрание тя обяви, че се присъединява към искането на пациентските и съсловните организации за смяна на шефа на Касата.

НЗОК влиза в големи преразходи още в средата на годината, обвини Андреева. Според нея Касата в лицето на управителя си работи непрозрачно и има липса на нормален диалог със здравното министерство.

Министърът подчерта, че въпросът за състоянието на НЗОК е на вниманието й от деня, в който е встъпила в длъжност. Тя се оплака, че е пращала писма със запитвания и искания за информация до Цеков, като в отговора си той е оповестил, че според закона Андреева няма достъп до тази информация.

Стана ясно, че след вчерашния тричасов „разпит" на Цеков по време на здравната комисия той е изпратил късно вечерта разчет с бюджета на НЗОК и изразходваното от него до момента.

Според Андреева получените данни потвърждават големия преразход, в който Касата влиза. Оказа се, че от 107 милиона лева за болнична медицинска помощ и терапии за онкоболни вече са използвани 67 милиона, което резултира в 17 милиона преразход.От общия бюджет, равен на 1 206 511 000 лева да са изразходвани 648 485 713 лева до 31.05., тоест има 13 милиона лева преразход.

Когато институциите работят в името на пациентите, независимо от това как е регламентирано общуването, то трябва да е бързо и ефективно. Хората, които си плащат за здравни услуги, трябва да ги получат в размера и качеството, което заслужават, отсече Андреева.

По-рано стана ясно, че Българският лекарски съюз обяви, че няма да преговоря за следващия рамков договор, докато д-р Пламен Цеков е начело на Здравната каса. Това съобщиха от пресцентъра на съсловната организация.

От БЛС припомнят, че само преди дни ВАС отмени постановлението на Министерски съвет, чрез което се въвеждаха обеми и цени на медицинските дейности, едностранно определени от НЗОК. БЛС е срещу методиката за лимитиране дейността на болниците, срещу недостига на направления в извънболничната помощ, срещу методиката за заплащане на медицинските изделия и липсата на прозрачност в управлението на касата. Ситемният отказ на д-р Цеков за предоставяне на информация води до несигурност в системата, до неяснота за финансовото състояние на  институцията и дори поражда слухове за липсата на достатъчно средства и възможността да спре разплащането с изпълнителите през последното тримесечие на годината.

За последните дни в централата на БЛС са постъпили десетки писма от болнични мениджъри, които сигнализират за закъснели плащания. Ежедневните отчети създават условия за неплащане на извършената дейност, сигнализират повечето директори, интензивните грижи няма да се покрият с отделените 40 млн. лв., преразходът на средства за лекарства расте. Лекарският съюз припомня, че Наредба № 40 (Тя определя основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК - бел.ред.) остава  непроменена и нормативно несъвършена, което води до цялостен нормативен хаос в болничния сектор.

При тази обстановка, преговорите са безсмислени и обречени на неуспех, поради стила и метода на работа на управителя, е обобщената позиция на Управителния съвет на БЛС.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини