Първата гей сватба във Франция е факт

Във Франция се проведе събитие, заради което френското общество през последните седмици се оказа на ръба на разкола. Първата гей сватба в историята на страната предизвика не само ожесточени спорове, но и масови безредици. В кметството на град Монпелие в сряда официално бе регистриран първият в историята на страната брак между двама мъже. Събитието предизвика невиждан резонанс. В града пристигнаха няколко стотин журналисти от целия свят, а центърът на Монпелие, заради опасения от безредици, бе под засилено полицейско наблюдение.

Въпреки съобщенията за планирани провокации и анонимни сигнали за заложена бомба в кметството, стотици хора дойдоха, за да станат свидетели на първата френска гей сватба. Журналистите на сватбата бяха повече от гостите, а полицията – два пъти повече.

Силите на реда отцепиха не само сградата на кметството, но и целия град. Властите не искаха повторение на събитията от последните няколко дни, когато дори в Монпелие, най-толерантният френски град, хиляди хора протестираха против закона за гей браковете.

Под музиката на Франк Синатра младоженците се врекоха в любов един на друг и си казаха „да“.

„Направихме тази стъпка в контекста на свободата, равенството и братството, но сега всичко тепърва започва: обществото е разцепено на две. Но солидарността е по-силна от ненавистта“, каза Венсан Отен, единият от младоженците, предаде БЛИЦ.

За да не бъде дразнено обществото допълнително, сватбата не бе организирана на държавно равнище, както бе планирано по-рано.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини