Тополовградския кмет спасява борбата на малките селища

Божин Божинов помага с лични средства на спорта, след като държавата го з абрави

Ръководството на българския спорт тотално се отказало от развиване на спорта по места, след като не намери пари да финансира шампионата по борба в Държавните игри на малките селища. Сред всички спортове селектирани в игрите, именно борбата е най-популярния, като точно от първенствата на малките селища тръгват бъдещите световни и олимпийски надежди на България. Така наречената „селска спартакиада“ се провеждаше ежегодно от 18 години насам, но за 2013-та година борбата бе изхвърлена от финансирането. Наложи се лично тополовградският кмет Божин Божинов, бивш борец, да вади лични пари от джоба си за да организира първенството, което ще се състои в Тополовград на 15-ти и 16-ти юни. Божинов не ще да огласява колко пари му струва организацията, но според запознати от кухнята става дума за много хиляди левове. 

Очакват се около 150 състезатели във възрастите деца и момичета и момчета. „Това е стъпало за малките да се развиват в спорта. Спечелените тук медали ги стимулират да не се отказват“ заяви един от организаторите на първенството, симеоновградският треньор Росен Бонев. 

Според него ако се разчита само на официалния спортен календар, малките клубове са загубени. Често те нямат нямат финансовата възможност дори да участват на големите състезания, камо ли да побеждават водещите клубове от големите градове на страната. Със самочувствието на шампиони и медалисти обаче, момчетата и момичетата се задържат в спорта и продължават развитието си. Само симеоновградския клуб в момента има 4 националки, тръгнали към големия спорт именно от почетните стълбички на селските спартакиади. 

Тополовград ще е домакин само на борбата, останалите спортове ще бъдат приети в Сопот.

Г.Христов

Очакват се 150 състезатели от малките клубове на страната
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини