Темповете на глобалното затопляне са се забавили

Глобалното затопляне все още е в ход, но темповете му са се забавили, съобщава международен екип от учени.
Затоплянето е факт, така че вероятно целта на правителствата то да бъде ограничено до два градуса по Целзий над температурите във времената преди индустриализацията няма да бъде достигната, освен ако не бъдат предприети решителни действия за ограничаването на емисиите на парникови газове, предаде Ройтерс.

„Най-екстремните нива на глобално затопляне, симулирано от настоящите климатични модели в рамките на 50 и 100 години изглеждат по-малко вероятни”, пише относно изводите на учените Университетът в Оксфорд в списанието „Нейчъръл Геосайънс”.
Темпът на глобалното затопляне се е забавил след острите увеличения през 80-те и 90-те години на миналия век, въпреки че 10-те най-горещи години откакто се води статистика са били след 1998 година.

Забавянето предизвиква недоумение, тъй като парниковите емисии продължават да се увеличават, водени от силния индустриален ръст в Китай.

Изследвайки скорошните температури, експертите са стигнали до извода, че удвояването на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата спрямо периода преди индустриализацията, което е възможно да стане факт в средата на века, ще увеличи температурите с между 0.9 и 2 градуса по Целзий.

Това е под оценките на ООН от 2007 година за увеличение между 1 и 3 градуса по Целзий вследствие на удвояването на концентрацията на въглероден диоксид.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини