Вече има и телефон с “водно” охлаждане

С нарастващата мощ на процесорите в мобилните джаджи, все повече наболява и проблемът с тяхното охлаждане. В същото време стремежът към компактност не оставя много пространство за въздухообмен в модерните портативни устройства, каквито са смартфоните. Като се има предвид това, едва ли можем да се изненадваме от появата на някои необичайни апарати като например модела Medias X N–06E, разработен от компанията NEC за японския оператор NTT Docomo.

Въпросният смартфон е ориентиран предимно към нежната част от потребителите, но главната особеност не е толкова в оригиналното цветово оформление на апарата, разноцветната подсветка на бутоните или напомнящите бижута аксесоари, а в това, че става въпрос за "първия в света смартфон със система за водно охлаждане".

Поне така го представят повечето онлайн информационни източници, но определението е малко пресилено, защото всъщност апаратът използва кулър, базиран на топлинна тръба, подобен на тези, които се използват от години в охладителите на процесорите и видеокартите. Факт е обаче, че подобен елемент се използва за първи път в телефон.

В случая, радиаторът с топлинна тръба е инсталиран на SoC чип Snapdragon S4 Pro, чиято стандартна честота е 1,7 GHz. Благодарение на по-мощната система за охлаждане обаче работната честота на процесора е увеличена до 1,9 GHz, макар че дамите едва ли ще се впечатлят толкова от допълнителните мегахерци. Те вероятно ще се зарадват повече на неща като светещите слушалки, предлагани с апарата, розовото цветово оформление и оригиналните теми за главния екран. Разбира се, принос за положителните емоции със сигурност ще имат също 4,7-инчовия OLED дисплей с резолюция 720p и 13,1-мегапикселовата задна камера.

Продажбите на необичайно охладения смартфон NEC Medias X N–06E ще започнат през юни, но едва ли ще го видим извън японския пазар.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини