Откриха най-древната вода

Откритието е направено в рудник в Онтарио. Британски и канадски учени са изследвали проби от долните нива на шахта край град Тиминс. Пробите са взети от водата, която свободно изтичала през цепнатини на 2,4 км под повърхността в шахтата. В резулат на три различни анализа учените са сигурни, че тази вода няма контакт с атмосферата поне от милиард години. Работата си учените са публикували в сп. Nature (тук)

Толкова древна вода не е намирана досега на планетата, дори при най-дълбоките сондажи. Земната кора има множество пукнатини и  в геоложки мащаб водата не се задържа дълго време на едно място. Тъй като Тиминс е разположен на Канадския щит, древните скали са запечатали водоносния слой за дълги епохи.

Методът, чрез който се оптеделя възрастта на водата, се базира на съпоставката на концентрацията на изотопите на благородни газове. Съoтношението на аргона, ксенона, неона и криптона в изследваните проби определя възрастта на тази вода - тя е от порядъка на милиард години. За сравнение, обкръжаващите я скални слоеве са на около 2,7 милиарда години.

Естествено учените търсят следи от живот. Ако в система, която е изолирана от милиард години бъдат открити бактерии, те ще могат да разкажат тайни от най-древни времена.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини