Слънцето ужасяващо изригна 3 пъти за ден

Слънцето е в период на върхова активност. Това можем да съдим от трите му изригвания, които са в изключително близка последователност, а именно в рамките на 24 часа.

Изригванията са доста мощни, а последното от тях дори може да бъде определено като най-мощното за годината досега. Въпросното бе засечено от НАСА в понеделник вечерта (вторник сутринта българско време). То бе оценено като събитие от клас X3,2, което описва най-силните слънчеви изригвания, заявиха специалистите по космическо време, цитирани от Mashable.

Две от трите скорошни слънчеви изригвания бяха определени от учените като коронарни изригвания на маса. При тях Слънцето изхвърля свръхнагрята материя в космоса.

Геомагнитните бури засягат много области на човешката дейност, сред които сривове в комуникационните системи, в навигацията на космическите кораби, възникване на повърхностни повреди върху трансформатори и дори унищожаване на силови системи.

Магнитните бури се отразяват на здравето и тонуса на хората, особено на онези, които страдат от хипертония и хипотония, и от сърдечно-съдови заболявания. По време на тежки геомагнитни смущения броят на инфарктите, инсултите и кризите на високо кръвно налягане се увеличават средно с 15 на сто.

Магнитните бури често са придружени от главоболие, мигрена, сърцебиене, безсъние, лошо здравословно състояние, ниска жизненост. Учени обясняват, че при колебания на магнитното поле се забавя кръвообращението в капилярите и в тъканите се образува недостиг на кислород.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини