24 000 автомобила минаха границата с Гърция за денонощие

Няма образувани опашки и колони от автомобили на ГКПП-та на българо-гръцката граница. На "Капитан Андреево" и "Дунав мост" все още е натоварено, но пропускането на автомобилите става нормално, съобщиха от МВР.

От 16,00 часа вчера до 16.00 часа днес границата с Гърция са преминали 24 000 моторни превозни средства (МПС) и над 71 000 лица. От тях - 9000 МПС-та са преминали в посока България, а над 15 000 - за Гърция, уточни пред „Фокус” главен инспектор Бойко Божков, директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” в Смолян. Най-натовареният пропускателен пункт е ГКПП Кулата - Промахон, посочи главен инспектор Божков.

Следобяд за няколко часа движението по път Е-79 в района на село Марино поле в посока Кулата се осъществяваше само в едната лента заради катастрофа, при която загина гръцки гражданин. Той се забил с колата си в товарен автомобил, управляван от 59-годишен мъж от Петрич, който не е пострадал.

Най-интензивно откъм влизащи в страната автомобили е било движението на ГКПП "Дунав мост". За последното денонощие през пунктовете на северната ни граница са влезли близо 6000 автомобила, като най-много са именно на "Дунав мост" - около 4500. Това са предимно леки коли. Товарният трафик е слаб.

Заместник-началникът на "Гранична полиция" в Русе Димитър Чорбаджиев заяви пред БТА, че по 1000 леки автомобила на час влизат в България през ГКПП "Дунав мост". Той обясни, че става дума предимно за румънци, които ще прекарат Великденските празници у нас или в Гърция.
"Имаме данни от румънските ни колеги, че до края на деня се очакват около 15 000 леки автомобила да влязат", обясни Чорбаджиев.

За целта "Гранична полиция"-Русе е осигурила допълнителни екипи и към момента не се образуват опашки от превозни средства. Чорбаджиев посочи, че обичайно през "Дунав мост" дневно преминават между 1000 и 2000 леки автомобили.

Интензивен е трафикът предимно на леки автомобили и автобуси и на изхода от България на ГКПП "Капитан Андреево". През последното денонощие през пункта са излезли от страната над 3100 автомобили. На българско-сръбската и на българско-македонската граница пропускателната дейност е нормална.

Почти половин милион българи пътуват за празниците към курортите у нас и в чужбина

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини