Шефът на ВАС с остра позиция след изявление на митниците

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев се намеси в скандала между Агенция "Митници" и "Лукойл България". Той разпространи остро изявление, в което заявява, че магистратите няма да позволят намеса и влияние в хода на един неприключен спор.

Позицията на съдия Колев, разпространена от пресцентъра на ВАС, е по повод официалното съобщение на Агенция "Митници", че "законът коленичи и монополът победи".

На 22 април митниците отнеха лиценза, издаден на „Лукойл България” ЕООД за управление на една от техните най-важни бази - на продуктопровода, свързващ „Лукойл Нефтохим” с петролните бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци. Ден по-късно след жалба на "Лукойл" Административният съд в София спря изпълнението на заповедта на Ваньо Танов.

Последва официално съобщение от митниците в което се казваше още: "Тази нощ съдът пропусна шанса да разсее разяждащите българското общество съмнения, че в държавата ни управлява олигархия".

Сега съдия Георги Колев напомня, че органите на административното правораздаване са призвани да защищават правата и интересите на всички български граждани и фирми от незаконни действия на местни и централни държавни органи.

"Административното правораздаване по Конституция има за цел да упражнява съдебен контрол върху всички актове на администрацията от горе до долу. Съдиите от ВАС няма да толерират случаи, в които страни по един спор в системата на административното правосъдие се опитват да влияят по извънсъдебен начин на хода на един неприключен спор", се посочва в изявлението на висшия магистрат.

Мотивите на съда

Решението на директора на агенция "Митници" да отнеме лиценза на складовата база на "Лукойл България" излага на риск организации и предприятия, които са от значение за националната и обществена сигурност и безопасност, това се казва в мотивите на Административния съд в София, цитирани от БНТ. Според съдебното решение отнемането на лиценза може да доведе до големи вреди и евентуално спиране на доставките на гориво. Освен това компанията се поставя в "ситуация на значителна и труднопоправима вреда".

И ВСС реагира остро

Необходимо е Агенция „Митници” и останалите власти да се въздържат от действия или изявления, с които уронват авторитета на правосъдието, заявиха по-късно и от Висшия съдебен съвет (ВСС).
„ВСС намира, че официалната позиция на Агенция „Митници” засяга по недопустим начин независимостта на съдебната власт, особено предвид факта, че разглеждането на делото по същество предстои. Установен демократичен стандарт е, че независимостта на съдиите следва да се възприема като гаранция за свобода и безпристрастно прилагане на закона. Законът „коленичи”, когато държавни институции или органи се намесват в работата на съда или недопустимо коментират неговите актове, особено когато са страна по конкретно дело”, се посочва в официалната позиция.

Спорът, определен от премиера Марин Райков като "микродрама", доведе до спешна среща в кабинета му с митничар №1 Ваньо Танов и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини