Пепелянката - два пъти по отровна от кралската кобра

Змията която предизвика паниката вчера не е отровна

Нашенската пепелянка е два пъти по отровна от прословутата кралска кобра. Това заявиха специалистите на Тракийското херпетологично дружество Красимир Христов и Георги Русев по повод започналия активен сезон на змиите в България. Влечугите излизат масово точно по това време. За късмет, масово срещаната в региона пепелянка е мързелива и страхлива змия. И добре че е така, понеже отровата и е два пъти по-токсична от тази на кобрата. Качуларката го докарва откъм по-голямо количество. „Ако една пепелянка вкара толкова отрова, колкото отделя при ухапване кобрата, никаква медицина не може да те спаси“ категоричен е Георги Русев.

В България/ и Хасковско/ има 6 доказани вида отровни змии. Сред които два смока, една каменарка, една остромуцунестта усойница и класическата усойница плюс най-масовата пепелянка. Свърталищата им в региона са край селата Въгларово, Сусам, Гарваново и донякъде – Александрово. В града почти няма шанс да се срещнат. Ако обаче имате малшанс, добре е поне да бъдете близо до лекар. „Дори и да носите серум, да не сте посмели да си го биете сами, защото по-вероятно да умрете от алергичната реакция към серума, отколкото от отровата“ предупреди Красимир Христов. Бягате към болница, а ако тя е далече, първото което трябва да се направи е да се изсмуче отровата от ухапаното място. Отровата е абсолютно безвредна през храносмилателната система, разбиха един мит херпетолозите. Същевременно изсмуканото е поне 80 % от общото количество вкарано при ухапване и ви дава огромни шансове. Иначе при пълноценна захапка от пепелянка разполагате с до половин час. Русев бил хапан наскоро и на 15-тата минута, 80 килограмовия мъж не можел да стои на краката си. Друг е въпроса, че ухапването може и да е сухо. Примерно ви клъвва през маратонка или дънки. В тялото ви попада съвсем малко количество, защото отровната жлеза е в средата на зъба, която не стига до тъканта ви, а отровата остава по дрехата.

В България обаче няма много отровни змии, дори и отглеждани в терариуми, обявиха в един глас специалистите. Твърдението им бе по повод нашумелият случай в Пловдив, където обявена за коралова змия ухапа дете от 2-ри клас и предизвика масова паника сред родители и общественост. „ Първо-това не е коралова змия, а американски кралски смок, който е неотровен. Разликата между двете змии е от земята до небето“, категоричен е Христов, който като дипломиран доктор по биология и основател на херпетологичното дружество бил кръвно засегнат от глупавите и некомпетентни коментари към змии и змияри. Именно затова поиска думата от Haskovo.net за разяснения.

Смокът агресор в Пловдив е безвреден. Подобната коралова змия, наричана още Арлекинова Аспида наистина е отровна, но явно толкова невзрачно, че световно известните лаборатории Wyeth спрели отдавна производството на серум срещу тяхното ухапване, понеже за 40 години били регистрирани само два такива случая. Втората безсмислица била, че тази змия била отглеждана в терариум. Известни са само 4 случая на внос на коралови змии от естествения им ареал Америка в Европа. В два от случая, змиите не оцелели защото понасяли изключително зле терариума. В естествена среда пък, вносните отровни змии не виреят в България.

И още нещо, предупреждават херпетолозите: не вярвайте ако ви кажат, че отровни змии могат да бъдат обезопасени, чрез изваждане на зъбите. Първо - змийките имат 150 зъба. Второ - изникват им нови за ден-два. Трето- тровят не зъбите, а жлезите. Отровните жлези могат да се отстранят в безумно скъпа операция, която се прави обикновено само за научноизследователски цели. Отровното си остава отровно, заключи Русев и допълни, че обезопасяване може да има само по-метода на индийските факири-зашиват устите на кобрите да не хапят. Наистина, змията умира след месец-два от глад, но просто се изхвърля и се взима нова. А най-голямата глупост било, че можеш да я омаеш с музика. Змиите са глухи. При среща с тях не може да ги подплашите с крясъци. По-добре да бягате и да внимавате да не ги настъпите, завършиха урока едни от най-големите специалисти по пълзящия народ.

Дано знанията им да не ни потрябват.

Г.Христов

Повечето змии, по подобие на Американския кралски смок, могат свободно да бъдат държани в ръце

Но по-добре не опитвайте това с пепелянка. По рогчето ще я познаете
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Гл
    глупост
    1 -1
    21:07, 19 ное 2014
    Естествено че ще изсмучеш отровата най-естественото е да намалиш количеството и
  • 2
    Ро
    Росица Стефанова
    2 0
    22:08, 29 апр 2017
    от личен опит мога да споделя че преди години ме ухапа пепелянка захапа ми целия крак и на 20 минута бях в болница биха ми серум изпаднах в клинична смърт и едва ме спасиха после последиците огромни окапа ми косата увреди ми се зрението и още други поражения по органите който лекувах дълго време
  • 3
    Лю
    Любака
    0 0
    18:02, 18 юни 2018
    До скоро се смяташе, че отровата може да попадне в храносмилателния тракт и да те отрови. Освен това ако си сам, може да те ухапе на недостъпно за устата ти място.
Последни новини