Откраднаха Zamunda

Домейнът Zamunda.NET - най-големият торент тракер у нас, преди дни е бил откраднат от хакери, потвърди пред медиите Мартин Павлов, създател на оригинала и собственик на "Линкос" ООД.

Всичко е извършено след старателна предварителна подготовка и е останало скрито от собствениците. Атаката е подготвяна от вътрешен човек - бивш служител, към когото не е имало и капка съмнение в неговата лоялност.

През нощта на 11 април служителя с достъп до системата е пренасочил домейна Zamunda.net към сървъри, които се намират под контрола му. Там той е качил цялото съдържание на торент тракера и обикновените потребители не забелязали нищо на сутринта.

След кражбата на домейна новият собственик изтрил всички бивши служители и бекъпи на сайта, но екипът вече разполагал с такъв.

"Екипът вече нямаше как да се върне в стария сайт и да поправи нещата, затова се прибегна до друга мярка, а именно пускането на нов сайт с пълния бекъп от вече стария домейн Zamunda.NET", заяви пред Блиц Павлов и обясни:

"На практика става дума за кражба на собственост, на бизнес, но не можем да предприемем никакви стъпки срещу него, защото цялата игра е изпълнена перфектно. Крадецът е имал достъп до мейла, през който е регистриран домейнът и плащането на домейна е направено през него.

По принцип може да се изиска връщането на домейна, но крадецът е реализирал плащане по нормалния път и това прави невъзможно предприемането на действия срещу него, няма как да се докаже каквото и да било при тази ситуация".

Според информацията става дума за внимателно планирана акция - намиране на спонсори, закупуване на сървъри, преговори с рекламодатели и бягство зад граница.

Открадналият Zamunda.net е известен с никнейма Break и е работил по изграждането на тракера. "Никой не се е усъмнил в него дори за секунда. Обичали сме го и сме го уважавали, като приятел, а той ни продаде за пари", пише един от ликвидираните администратори, цитиран от Webcafe.

След кражбата екипът започнал да изгражда торент тракера на ново място и с нов домейн, зад който Мартин Павлов застава лично - Zamunda.se. Там са и хората, качили голямата част от торентите. Потребителите могат да използват старите си потребителско име и парола.

На стария сайт обаче е пуснато специално съобщение, че могат да се появят други сайтове, нещо като "Крадецът вика, дръжте крадеца".

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини