Бебе като прасенце със заешки уши и лапи на къртица

Тръбозъбче, родено в руски зоопарк се срещна за първи път с посетителите през уикенда. Животинчето е уникално, защото бебетата на вида почти не се раждат извън естествената за тях среда. В момента това е единственото бебе тръбозъб в зоологическите градини по света.

Животинчето прилича на прасе с издължена муцуна със заешки уши и мускулеста опашка, като на кенгуру. Понеже тръбозъбът е от малкото копаещи бозайници, крайниците му са оборудвани като на къртица. При това се окопава изумително бързо за 100-килограмово същество. Дължината на тялото му е метър до 1,60 без опашката. Засега обаче новородената щерка на руските тръбозъби Баги и Банту е със скромни мерки. Родено в началото на април бебето тежи в момента 7,6 кг и е 89 см.

При толкова странности, името си тръбозъбът все пак получава заради зъбите си - те са тръбовидни, без емайл и растат непрекъснато. Езикът се изстрелва на 30 см. Тръбозъбът няма никаква козина, освен редките дълги косми по муцуната, които са важен орган на осезанието. Както повечето нощни животни тръбозъбът няма добро зрение и не различава цветовете.

Тръбозъбът обитава Африка, излиза за храна нощем и като изяжда при това до 50 хил термити. Макар да прилича на американския мравояд, като биологически видове те нямат общо.

Тръбозъбът в Линкълн парк живее в ето такава дупка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини