Откриха метеорит от Меркурий

Зелената скала, открита миналата година в Мароко, вероятно е първият посетител от най-вътрешната планета в Слънчевата система, смятат учени, цитирани от Space.com.

Космическата скала, наречена NWA 7325, не произхожда нито от астероид, нито от Марс, а от Меркурий или по-малко тяло, което е подобно на Меркурий, съобщава специалистът по метеоритите Антъни Ървин на 44-тата годишна Конференция по лунна и планетарна наука в Удландс, Тексас, пише сп. "Обекти"
Професор във Вашингтонския университет, Антъни Ървин е изучавал метеоритите в продължение на години. NWA 7325 не прилича на нищо, откривано досега на Земята, казва той пред Space.com.
Метеоритът е дошъл от планета или друго тяло, на което в даден момент е имало течаща магма на повърхността. Скалата е била формирана от своеобразна "пяна", плаваща върху магмата.
Магнитният интензитет на скалата - магнетизмът, който и е придаден от магнитното поле на космическото тяло - е много по-малък, отколкото при всеки друг метеорит, открит досега. Данните от сондата Messenger на NASA сочат, че ниският магнетизъм на Меркурий е сходен на този, открит при NWA 732.
Наблюденията на Messenger дават и други доказателства в подкрепа на теорията. Ниското съдържание на желязо на повърхността на Меркурий също съответства на състава на скалата. Откъдето и да е дошла тя, космическото тяло майка е подобно на Меркурий.
Ако мисията на Messenger бъде удължена до 2015 г., данните от нея ще проверят теорията за произхода на скалата.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини