БСП без Руменовците, Данаилов ще води две листи

Националният съвет на БСП обсъжда на закрито заседание водачите на листи за парламентарните избори. Изтече обаче информация, че две от основните лица на партията - Румен Овчаров и Румен Петков, няма да бъдат сред тях. За сметка на това Стефан Данаилов ще води две листи.

Преди дни Румен Петков директно обвини пред медиите ръководството на партията, че не се справя с реденето на листите, след като лидерът на левицата Сергей Станишев обяви, че на тези избори ще заложат и на нови лица. Още тогава се очакваше, че бившият вътрешен министър няма да влезе в тях.

Днес стана ясно, че Данаилов ще застане на неговото място като водач на листата в Плевен, освен в Пловдив. Това обяви самият той преди началото на партийното заседание, предаде БТА.
"Дал съм своето съгласие за водач на листата в Пловдив, но имах разговор със Сергей Станишев и с хора от Плевен, които ме помолиха да отида да помогна в Плевен. Знам колко ще ми е тежко, защото и районите са малко надалече един от друг", каза пред журналисти актьорът политик.

Той добави, че е бил изненадан от предложението и подчерта, че е имал момент на размисли и нерви, защото не обича интригите, а в публичното пространство се заговорило как ще замества Руменовците, което го възмутило и му е станало неприятно. Тогава си помислил, че е по-добре да се откаже.
"Но в крайна сметка има по-важни неща, знаете, че аз съм от преданите бесепари. В последното писмо, което много се цитира (до Станишев - б.р.), казвам, че след като сме поели този ангажимент за една по-сериозна промяна в листите, това трябва да се направи, но съветвам най-приятелски да не стане пък оголване, да не станем като голи охлюви", аргументира се Данаилов.

В началото на заседанието председателят на БСП Сергей Станишев е обявил предложенията за водачи на листите за депутати, съобщиха по-късно пред репортерите участници в него.

За водач на листите са предложени:

Благоевград - Емил Костадинов

Бургас - Димчо Михалевски

Варна - Пламен Орешарски

Велико Търново - Мариана Бояджиева

Видин - Михаил Миков

Враца и Русе - Янаки Стоилов

Габрово - Йордан Стойков

Добрич - Явор Гечев

Кърджали - Милко Багдасаров

Кюстендил - Мая Манолова

Ловеч - Емил Райнов

Монтана - Младен Червеняков

Пазарджик - евродепутатът Илияна Йотова

Перник - Ангел Найденов

Плевен и Пловдив - Стефан Данаилов

Пловдив-област - Светла Бъчварова

Разград - Татяна Буруджиева

Силистра - Антон Кутев

Сливен - Валери Жаблянов

Смолян - Дора Янков

23 МИР София - Жельо Бойчев

24 МИР София - Петър Курумбашев

София-област - Корнелия Нинова

Търговище - Георги Божинов

Хасково - Драгомир Стойнев

Шумен - Димитър Дъбов

Ямбол - Атанас Мерджанов.

Самият Станишев се предвижда да води листата в 25 МИР София и в Стара Загора.

Няколко от депутатите ветерани на БСП вече сами обявиха, че се отказват да влизат отново в парламента - Георги Пирински, Бойко Великов, Петър Димитров и Любен Корнезов.
Днес и Асен Гагаузов заяви, че няма да участва в битката за 42-рото Народно събрание.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини