Северна Корея заплаши с ракетни удари САЩ и базите им

Северна Корея приведе армията си в повишена бойна готовност и нареди на стратегическите си ракетни войски да се подготвят за евентуални удари срещу американските военни бази на островите Гуам и Хавай и на територията на САЩ.

Това съобщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от световните агенции.
Решението беше взето след като американски бомбардировачи извършиха нови полети, заплашващи Северна Корея, отбелязва Ройтерс, предаде БТА.

"От този момент Върховното командване на Корейската народна армия поставя в състояние на повишена бойна готовност всички артилерийски войски, включително стратегическите ракетни части и далекобойната артилерия", се посочва в съобщението на КЦТА.

Агенцията уточнява, че мишена на ударите ще бъдат американските военни бази на континенталната територия на САЩ, както и на тихоокеанските острови Хавай и Гуам.

Но въпреки успешното изстрелване на ракета с голям обсег през декември повечето експерти смятат, че КНДР е на години разстояние от разработването на истинска междуконтинентална балистична ракети, която да може да удари континенталната част на САЩ, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.
Хавай и Гуам също са извън обсега на ракетите със среден обхвата на комунистическата държава, но тя все пак би могла да удари американски военни бази в Южна Корея и Япония.

Съобщението на главното командване идва дни след като южнокорейски и американски военни подписаха нов договор за съвместен военен отговор на провокативни действия на КНДР.
Докато съществуващите договори предвиждат американски ангажимент в случай на конфликт, новият протокол е свързан с отговор на ограничени провокации като изолиран обстрел отвъд границите. Той гарантира подкрепата на САЩ за ответни действия на Южна Корея и позволява на Сеул да поиска допълнителни американски военни сили, ако прецени, че това е необходимо.

Северна Корея обстрелва остров на границата с Южна Корея през ноември 2010 г., при което загинаха четирима души.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини