ООН чества Международния ден на щастието

Днес за първи път ООН чества Международния ден на щастието. Генералният секретар на организацията Бан Ки-мун заявява в посланието си за празника, че именно щастието е "в основата на човешките желания". Той изрази съжаление, че "базовото материално благосъстояние засега е недостъпно за прекалено голям брой хора, които живеят в крайна бедност".

"Призовавам всички да засилват привързаността си към всестранното и устойчиво развитие на човешкия потенциал и отново да заявят ангажимента си да помагат на другите. Състраданието способства за щастието и може да построи бъдещето, което желаем", се казва в посланието, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Резолюцията, провъзгласяваща 20 март за Международен ден на щастието, бе приета през лятото на миналата година от Общото събрание на ООН. Без да има задължителен характер, тя предлага на държавите членки и на международните организации да отбележат празника по подобаващ начин.

Първото мероприятие в централата на ООН в Ню Йорк по случай Деня на щастието ще бъде премиерата на аудиокнигата на известния индийски духовен наставник Шри Чинмоя, озаглавена "Съкровищата на Щастието". Индийският гуру окачествява ООН като "двигател на вселенското единство".

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини