Златото се ражда при земетресенията

Австралийските учени откриха интересна връзка между златото и земетресенията. Според тях природните бедствия имат връзка с „раждането“ на златото, тъй като тогава водата се превръща в скъпоценния метал.

Изпарявайки се в разломите, появили се по време на земетресенията, водата концентрира разтвореното в нея злато, образувайки кристали и дори цели златни късове.

Този модел за „раждане“ на златото предлагат двама австралийски геофизици – Дайон Уедърли и Ричард Хенли.

Земетресенията създават големи разломи на дълбочина 10 километра, където температурата и налягането са невероятно високи. От тях излизат множество малки пукнатини и кухини. Те се запълват с вода с висока концентрация на разтворен в нея въглероден диоксид, силикати и злато. По време на следващото земетресение подземната пукнатина внезапно се разширява. Това прилича на мини „взрива“, който се случва, когато бързо отворите капака на поставена на котлона тенджера под налягане. В такъв случай водата се изпарява мигновено, превръщайки разтворените силикати в кварцови кристали и отлагайки върху тях частиците злато. Това е начинът на образуване на подземното богатство, твърдят учените.

„Имайки предвид, че малки земетресения се случват доста често в дълбините на Земята, този процес може да се окаже основният двигател при формирането на икономически значими находища на злато“, коментира Дайон Уедърли.

По-рано учените си представяха този процес по друг начин. Те предполагаха, че появата на огромни находища е свързана с внезапно падане на налягането в дълбините на планетата, при което течността „изкипява“, подобно на газировката в отворена бутилка. Други пък смятаха, че ценните материали бавно се натрупват с течение на времето. Новата хипотеза се оказва доста по-правдоподобна, смята и геохимикът Джейми Уилкинсън от Лондонския императорски колеж.

Разбирането на процеса, при който се образува златото и ценните метали изобщо, ще позволи на златодобивните компании да избират по-удачно места за нови мини. По данни на World Gold Council за своята история човечеството е добило повече от 188 000 тона злато и всички леснодостъпни находища вече са изчерпани.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини